του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και συντονιστής της συνεργασίας της Κίνας με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Κώστας Φραγκογιάννης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος κ.ά. αξιωματούχοι, συνολικά περισσότερα από 500 άτομα από τους κύκλους της ναυτιλίας, των επιστημών και της τεχνολογίας, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών και αντιπρόσωποι της κινέζικης κοινότητας στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις ξένες αποστολές, σημειώνουμε την παρουσία της συριακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Κίνα, το Πεκίνο προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακοινώνουν τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

«Ποτέ δεν ξεκινήσαμε πόλεμο ούτε καταλάβαμε σπιθαμή της γης άλλων λαών – Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας»

«Η σημερινή Κίνα έχει γίνει ο βασικός πυλώνας για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και την προώθηση της κοινής ανάπτυξης. Από την ίδρυση της Νέας Κίνας, ποτέ δεν ξεκινήσαμε πόλεμο ούτε καταλάβαμε σπιθαμή της γης άλλων λαών. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτισμού, παρέχοντας κινεζικές λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, την πρωτοπορία στις καινοτομίες στην παγκόσμια διακυβέρνηση και την προώθηση του ανθρώπινου πολιτισμού» σημείωσε ο πρέσβης της ΛΔ Κίνας στην ομιλία του.

Όπως ανακοίνωσε, «σήμερα στο Πεκίνο, η Κίνα δημοσίευσε λευκή βίβλο με τίτλο “Μια παγκόσμια κοινότητα με κοινό μέλλον: Κίνα: Προτάσεις και δράσεις της Κίνας”. Η λευκή βίβλος αναφέρει ότι ο ωραίος παραδοσιακός πολιτισμός της Κίνας αποτελεί την επιτομή της ουσίας του κινεζικού πολιτισμού, ο οποίος παρέχει εμπνευσμένες ιδέες που βοηθούν στην κατανόηση και τη διαμόρφωση του κόσμου, στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και περιέχει στοιχεία του οράματος για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον. Πιστεύουμε επίσης ότι η έννοια της παγκόσμιας κοινότητας του κοινού μέλλοντος αποκρυσταλλώνει τις κοινές αξίες των ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές, εθνοτικές καταβολές και με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, και αντλεί από τα εξαιρετικά επιτεύγματα της πολιτιστικής ολοκλήρωσης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ενσαρκώνει την κοινή προσδοκία όλης της ανθρωπότητας».

Αντλώντας μαθήματα από την Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστές θέλουν να «σώσουν την Ταϊβάν»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν, ξεκαθάρισε πως «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας. Η επιστροφή της Ταϊβάν στην Κίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με απόλυτη ειλικρίνεια και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί, η Κίνα θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ειρηνική επανένωση. Ωστόσο, ορισμένες χώρες υπό τη σημαία της “αντιπολεμικής” και “ειρηνικής” πολιτικής ενθαρρύνουν τη λεγόμενη “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και επιδοκιμάζουν την απόσχιση. Η Κίνα δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο».

«Η σημερινή Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη»

«Η σημερινή Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πρόσφατα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης και θεσμικά όργανα έχουν υποτιμήσει την κινεζική οικονομία, ενώ ορισμένοι Έλληνες φίλοι έχουν επίσης δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις οικονομικές τάσεις της Κίνας» ανέφερε ο Σιάο Τζουντσένγκ, παραθέτοντας τα παρακάτω επιτεύγματα της χώρας του στην οικονομία:

  • Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, η Κίνα δημιούργησε 9,24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 260.000 θέσεων. Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα ήταν 5,2%.
  • Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών ανήλθε στο 14%, διατηρώντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η αξία των συνολικών εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας προς τις χώρες της ASEAN ανήλθε σε 4,1 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση. Το εμπόριο με τις χώρες της πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος αυξήθηκε κατά 3,6% κατά την ίδια περίοδο.
  • Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 39,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εξαγωγές προϊόντων, όπως μπαταρίες λιθίου, ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα, αυξήθηκαν κατά 61,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτελώντας το νέο σημείο αιχμής της αύξησης των εξαγωγών της χώρας.
  • Επί του παρόντος, οι συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης της Κίνας σε ολόκληρη την κοινωνία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια γιουάν, με ένταση επενδύσεων για την Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) 2,54%. Η Κίνα ανέβηκε στην 11η θέση του παγκόσμιου δείκτη καινοτομίας, μπαίνοντας με επιτυχία στις τάξεις των πιο καινοτόμων χωρών.
  • Παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και τους περίπλοκους γεωπολιτικούς παράγοντες, το πρώτο εξάμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ θεωρείται βέβαιη η επίτευξη του ετήσιου στόχου αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 5%».

«Η Ελλάδα παραμένει ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης»

Ο Κινέζος πρέσβης θύμισε πως φέτος κλείνουν 10 χρόνια από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος, ενώ έκανε αναφορά στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η State Grid of China και η CHN Energy Group. Σημείωσε επίσης πως προετοιμάζεται η 4η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής για τον προσδιορισμό των βασικών τομέων του τριετούς πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς -όπως ανέφερε- «υπάρχουν ακόμη τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία της πληροφορικής και η πράσινη ανάπτυξη».

Συνολικά, σημείωσε πως τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας ξεπέρασε τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Ελλάδα να παραμένει ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών, σημειώνοντας πως «είχαμε μερικές συναρπαστικές και ποικίλες αλληλεπιδράσεις. Το Κέντρο Ελληνικού και Κινεζικού Αρχαίου Πολιτισμού ιδρύθηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε απαντητική επιστολή σε πέντε Έλληνες επιστήμονες. Το 4ο Ινστιτούτο Κομφούκιου εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και η Ακαδημία Αθηνών υπέγραψαν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας την περασμένη εβδομάδα».

«Ευρισκόμενη σε μια νέα ιστορική αφετηρία, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει την ευθυγράμμιση των αναπτυξιακών στρατηγικών της με την Ελλάδα, να οικοδομήσουν μαζί την υψηλής ποιότητας Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, να προωθήσουν τη διμερή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία ώστε αυτή αποφέρει πλουσιότερα αποτελέσματα και να αναβαθμίσουν μαζί τη συνολική στρατηγική εταιρική τους σχέση» κατέληξε, κλείνοντας με ευχές για «ευημερία και δύναμη τόσο για την Κίνα όσο και για την Ελλάδα, καθώς και για την άνθηση των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας».