«Γενικά η κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και εν προκειμένω αφού με ρωτάτε για πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αποφάσεις οι οποίες τις σεβόμαστε πάντα όπως όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ιδίως όταν αυτές είναι των ανωτάτων δικαστηρίων. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για αυτού του είδους τη δικαστική διένεξη. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της και φυσικά δεν θα σχολιάζουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών τα οποία έκριναν αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες έδιναν ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

«Ανεφάρμοστα» και «αντισυνταγματικά» προσκόμματα στην ασυλία των τραπεζιτών

Και στις δύο περιπτώσεις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των υποθέσεων, δηλαδή να διερευνήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων.

Το υφιστάμενο πλαίσιο πριν από την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης (Νοέμβριος), Τσιάρα, προέβλεπε αυτεπάγγελτη δίωξη των κατηγορούμενων για απιστία στελεχών κάτι που μετατράπηκε σε έγκληση (η οποία πρέπει να γίνεται από τις διοικήσεις των τραπεζών). Επιπλέον με νέα ΠΝΠ τον Απρίλιο εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών το πρόσχημα να κλείσουν «παλιούς λογαριασμούς».

«Η διάταξη του άρθρου 405 παρ. 1 β’ ΠΚ τόσο αυτοτελώς κρινόμενη όσο και σε συνδυασμό με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ… είναι αντισυνταγματική (ως παραβιάζουσα τις αρχές της ισότητας, ως περιορίζουσα αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και ως υποκρύπτουσα συγκαλυμμένη αμνηστία) και για τον λόγο αυτό ανεφάρμοστη», με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην εξαλείφει από μόνη της η μη υποβολή έγκλησης ή δήλωσης συνέχισης της διαδικασίας το αξιόποινο έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (2165/2020, που εκδόθηκε στις 17/7).