Η κυβέρνηση καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστήμια χαμηλής ζήτησης
«Με το νυν σύστημα είχε εισαχθεί μία διαφοροποίηση μεταξύ σχολών στις οποίες θα έμπαινε κανείς ελεύθερα, χωρίς πανελλαδικές, και άλλες στις οποίες θα έμπαινε κανείς κατόπιν πανελλαδικών. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτόν τον διαχωρισμό γιατί θεωρούμε ότι χωρίζει τις σχολές σε σχολές δύο κατηγοριών, τις σχολές υψηλού κύρους και τις σχολές χαμηλού κύρους, και διαφωνούμε με το ότι καλούνται τα παιδιά να μαντέψουν Οκτώβριο μήνα, ποιες είναι οι σχολές που ενδεχομένως θα μπορεί κάποιος να μπει ελεύθερα. Δεν θα υπάρχει δηλαδή κατηγοριοποίηση ‘πράσινων’ και ‘κόκκινων’ σχολών. Θα δίνουν κανονικά πανελλαδικές και θα εισάγονται βάσει της βαθμολογίας τους σε όλες τις σχολές» ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στο Open TV η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν να μπορούν να εισάγονται οι μαθητές σε πανεπιστήμια χαμηλής ζήτησης μέσω μίας προεπιλογής τμημάτων, χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στις σχολές με «κόκκινο» στο μηχανογραφικό, η εισαγωγή θα γινόταν με το κλασικό σύστημα των πανελλαδικών – με το κόκκινο να δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους – ενώ στις υπόλοιπες, ‘πράσινες’ σχολές, θα άναβε το πράσινο φως για να εισαχθούν οι υποψήφιοι με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τους.
Παρακολουθήστε απόσπασμα των δηλώσεων της υπουργού:
Αριστεία και ιδιωτικοποίηση
Επιπλέον, η υπουργός διευκρίνισε ότι όσοι μαθητές έδωσαν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις και δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή της προτίμησής τους, «θα ξαναδώσουν ακριβώς με το ίδιο σύστημα και του χρόνου – θα δώσουν π.χ. λατινικά και όχι κοινωνιολογία», ενώ για τα παιδιά που μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στην τρίτη λυκείου είπε ότι «κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιφέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις όσον αφορά της πανελλαδικές, όπως μείωση της ύλης στα μαθήματα και αλλαγές στη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας».
Στη συνέντευξή της δήλωσε ακόμα ότι «Το λέμε ευθέως ότι είναι αδιανόητο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα που κάποιος μπαίνει με 3» ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο μελετά ένα συνολικά νέο θεσμικό πλαίσιο για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Στις θέσεις μας είναι να ορίζουν τα πανεπιστήμια τον αριθμό των εισακτέων με τρόπο δεσμευτικό και να ορίζουν τη βάση εισαγωγής πάνω από μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα έχει ορίσει η πολιτεία. Η πολιτεία θα μπορεί να ορίσει για παράδειγμα ως βάση εισαγωγής το 10 και μία σχολή να επιλέξει πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής της είναι το 15. Ό,τι θέλει το κάθε πανεπιστήμιο. Πρέπει σιγά-σιγά να πάμε σε ένα σύστημα που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος» ανέφερε σχετικά η Ν. Κεραμέως.
«Αυτό το σύστημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό και θα μένει περισσότερος κόσμος έξω;» σχολίασε ο δημοσιογράφος του Open, με την υπουργό να απαντάει ότι σήμερα υπάρχουν σχολές με υπερπληθυσμό εισακτέων και «τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον πάρα πολύ μεγάλο όγκο με την εκπαίδευση που παρέχεται να είναι μειωμένη».