Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος προχωράει σήμερα η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει συνολικά 200 διατάξεις, θεσπίζει αυστηρά ασυμβίβαστα για υπουργούς και βουλευτές και προβλέπει τη δραστική μείωση των μετακλητών υπαλλήλων. Επιπλέον, προβλέπεται η ανακοίνωση του ετήσιου σχεδίου δράσης της κυβέρνησης και των υπουργείων, το οποίο θα εποπτεύεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στις διατάξεις βρίσκεται και η θεσμοθέτηση μόνιμου υπηρεσιακού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και θα εκτίει τριετή θητεία.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όμως δημιουργείται και μια νέα ανεξάρτητη αρχή, η Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, υπό τη στέγη της οποίας ενοποιούνται όλα τα εσωτερικά σώματα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, οι επιθεωρητές Δηµόσιας Διοίκησης, οι επιθεωρητές Υγείας, οι επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών κ.λπ.
Παρά τη σημαντικότητα του νομοσχεδίου «συνολικής διακυβέρνησης» – στο οποίο μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να προδώσει και συμβολικό χαρακτήρα περνώντας το δύο φορές από τις αρμόδιες επιτροπές – αυτό δεν κατατέθηκε ποτέ προς δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr όπως ορίζει ο νόμος.
Καταγγελία του ΚΙΝ.ΑΛ
Η συγκεκριμένη «παράλειψη» από πλευράς της κυβέρνησης καταγγέλθηκε και από το ΚΙΝ.ΑΛ. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να μην θέσει προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιέχει το άρθρο περί συγκέντρωσης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών σε μια μόνο ανεξάρτητη αρχή.
Το ΚΙΝ.ΑΛ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ παρακάμπτει και περιφρονεί κατακτήσεις της ελληνικής πολιτείας όπως είναι η διαβούλευση», προσθέτοντας πως «η διαβούλευση και το opengov.gr, είναι νόμος του κράτους τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παραβιάζει: Σύμφωνα με τον Νόμο 4048 (άρθρο 6) κάθε υπουργός που καταθέτει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή πρέπει να έχει φροντίσει για την προηγούμενη ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερόμενου».
Γεραπετρίτης: Δεν είχαμε χρόνο
«Δεν αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε ο χρόνος για να κατατεθεί. Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει διαρθρωτικές δομές, που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει παρεμβάσεις σε δικαιώματα κτλ έτσι ώστε να υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη φορέων. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα του πράγματος, επιλέξαμε να έχουμε πολύ μεγάλη διαβούλευση και άνετη στη Βουλή» απάντησε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ρ/σ Αθήνα 984.
«Ούτως ή άλλως θα τεθεί σε δημόσια ανάρτηση και ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει την άποψή του επ΄αυτού τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα έχουμε τη συζήτηση στη Βουλή. Η ψήφιση σε κάθε περίπτωση θα έρθει μετά την μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή σε 10 μέρες, οπότε θα έχουμε άφθονο χρόνο για ενσωματώσεις» υποστήριξε.