Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», ο Ν. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να περάσει η ασφάλιση των δημόσιων ταμείων σ δεύτερο πλάνο.

Όπως τόνισε, το ύψος της επικουρικής σύνταξης κάθε ασφαλισμένου μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 «δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη της ασφάλισή του και τις αποδοχές του, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού του λογαριασμού, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών αξιοποίησης του λογαριασμού τους, βάσει των ατομικών τους αναγκών».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου επισήμανε  ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έχει τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ, προκειμένου να προχωρήσει «με σύνεση και αυστηρό σχεδιασμό στο χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο αποπληρωμής τους».

Η Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι έστησαν το ασφαλιστικό σύστημα στα πόδια του

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών του νόμου 4387/16 για αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο διαμόρφωσης τρόπου υπολογισμού των εισφορών με βάση έναν συνδυασμό υποχρεωτικών αλλά και προαιρετικών ασφαλιστικών κλάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

«Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ που έχουμε λάβει πρόχειρα μέχρι τώρα, έχει όντως κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Μέχρι να έχουμε τις τελικές καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ, ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο.  Εντούτοις, εξετάζεται από τις αρμόδιες ομάδες του υπουργείου η πιθανότητα εισαγωγής νέων μεθόδων υπολογισμού, όπου είτε θα μιλάμε για ένα σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάσει των χρόνων εργασίας του ασφαλισμένου, είτε ενός συστήματος προαιρετικών ασφαλιστικών κλάσεων. Η δεύτερη περίπτωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του δικού του “πακέτου” με βάση τις ατομικές του ανάγκες».

Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων