Η κυβέρνηση ξεπλένει τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της πανδημίας
Η υπόθεση αφορά την αποκλειστικά κατόπιν εγκλήσεως δίωξη τραπεζικών στελεχών που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα τον περασμένο Νοέμβριο, που καθιστά πλέον αδύνατη την αυτεπάγγελτη εισαγγελική ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η διάταξη του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα για την απιστία τροποποιείται, ώστε με νέο εδάφιο να ξεκαθαρίζεται πως «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση», καταφέρνοτας ουσιαστικά να παραβιάσει ωμά το άρθρο 4 του Συντάγματος, για την αρχή της ισότητας και της ισονομίας.
Πράξεις… αθωωτικού περιεχομένου για τους τραπεζίτες από την κυβέρνηση
Μάλιστα, κατά τραγική ειρωνεία, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, υποστήριξε τότε η κυβέρνηση πως «προβληματίστηκε» για την εν λόγω απόφαση, αλλά τελικά αποφάσισαν να την δεχθούν, ώστε να προχωρήσει «η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας» και της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να δοθεί το «φιλί της ζωής» σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εξαιρεί αποκλειστικά τους τραπεζίτες από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές διώξεις, ενώ ακόμα και η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Άννα Ζαΐρη, εξέφρασε τη βούληση των εισαγγελέων να επανέλθει το αυτεπάγγελτο στο κακούργημα της απιστίας.
Η ΝΔ«προβληματίστηκε» για να δώσει την ασυλία στους τραπεζίτες
Στη συνέχεια, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου ήρθε να άρει κάθε πονοκέφαλο στις τάξεις των τραπεζιτών και των ανωτάτων στελεχών τους, με την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας δικαστηρίων και εισαγγελιών. Όπως όριζε η απόφαση, «Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού COVID-19 μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας…».
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε πως κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήματα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών, αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν το καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας. Η ΠΝΠ κυρώθηκε με τον νόμο 4682/2020.
Στη συνέχεια, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου και έχοντας νομοθετήσει όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε μέσω του άρθρου 46 με τίτλο «Προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών», την αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών, που είχαν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως, με αντικείμενο πράξεις που διώκονταν αυτεπαγγέλτως, για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση.
Με απλά λόγια, τη μη παράταση των προθεσμιών για έγκληση σε βάρος των τραπεζικών στελεχών, ακόμα και για τα αυτά που είχαν σχηματιστεί ποινικές δικογραφίες για κακουργήματα, να πάνε στο αρχείο, δίνοντας έτσι και τη «δικαιολογία» στις διοικήσεις των τραπεζών που ούτως ή άλλως είχαν αποφύγει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον στελεχών τους.
Έτσι, με την σημερινή ψήφιση της ΠΝΠ, οι διοικήσεις των τραπεζών και τα ανώτατα στελέχη τους τελειώνουν οριστικά με την όποια ενδεχόμενη δίωξή τους, καθώς το δικαίωμα αυτό χάνεται.
«Απόδειξη σχέσεων διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικών»
Πυρά στην κυβέρνηση για την σκανδαλώδη απαλλαγή τραπεζιτών και μεγαλοστελεχών επέρριψε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ομολογία των σχέσεών της με τη διαπλοκή, κάνοντας λόγο για ντροπιαστική διάταξη, καθώς και για «τέλειο έγκλημα».
Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Δ. Τζανακόπουλου:
Αρχείο, παύση διώξεων και απαλλαγές για τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών για τα κομματικά δάνεια και τα δάνεια των κολλητών μετά από κόλπα της κυβέρνησης με τις προθεσμίες
Η ΝΔ με μια ντροπιαστική διάταξη που συζητείται σήμερα στη Βουλή κουκουλώνει όλες τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών.
Μετά την απαράδεκτη ρύθμιση που πέρασε πριν λίγους μήνες σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας για τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση – άρα οι θύτες θα πρέπει να καταγγέλλουν τον εαυτό τους – έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το τέλειο έγκλημα στέλνοντας δεκάδες υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών στο αρχείο με ένα χοντροκομμένο τέχνασμα.
Ειδικότερα είχε προβλεφθεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες ότι έως την 18/03/2020 θα μπορούσε να δηλωθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών η επιθυμία συνέχισης της ποινικής δίωξης που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας. Πριν τη συμπλήρωση της προθεσμίας, στις 13/03/2020, προβλέφθηκε με ΚΥΑ η αναστολή, λόγω πανδημίας, όλων των προθεσμιών. Όμως, με την ΠΝΠ από 13/04/2020 ορίστηκε αιφνιδιαστικά ότι η αναστολή προθεσμιών δεν καταλάμβανε τις περιπτώσεις απιστίας τραπεζών. Οι προθεσμίες λοιπόν εξέπνευσαν με κόλπο και όλες οι υποθέσεις απιστίας οδηγήθηκαν αναγκαστικά στο αρχείο.
Πρόκειται εδώ για άλλη μια απόδειξη των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Τραπεζικών στελεχών.