Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατέληξαν σε σχέδιο 55 σημείων για την εκεχειρία στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης η Α. Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο εμπάργκο της πώλησης όπλων ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, την αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Εθνότητας (ΚΕΕ) του αλ Σάρατζ και τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.
«Συμφωνήσαμε σε ένα πλάνο για το οποίο μπορώ να πω ότι όλοι συμμετέχοντες δούλεψαν σκληρά και εποικοδομητικά. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε το εμπάργκο στα όπλα και ο έλεγχος για το εμπάργκο να γίνει πιο αυστηρός από ότι ήταν στο παρελθόν».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.Η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».
Ανάμεσα στα 55 σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη Διάσκεψη, συμφωνήθηκε ότι οι χώρες που παρευρέθησαν δεν θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια σε κάποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως ήδη 2.400 Σύροι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν φτάσει στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης και βάση του αλ Σάρατζ, ενώ περίπου 1.700 ακόμα εκπαιδεύονται από την Τουρκία για να ενισχύσουν την ΚΕΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «για να υπάρξει πραγματικά πολιτική λύση, θα πρέπει ο Χαφτάρ να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να αποσύρει τα στρατεύματα του».
First video about the Syrian militias being sent to Libya by Turkey.
Video showing big group of Syrian fighters in a civil plane trying to hide their faces. pic.twitter.com/sRSV3TPLiL— Asaad Hanna (@AsaadHannaa) January 18, 2020
Η Γερμανία αγνοεί επιδεικτικά το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου
«Δεσμεύσεις» από την ΕΕ για παύση των εχθροπραξιών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ στηρίζει την εκεχειρία και δεσμεύεται πως θα συμβάλει για την άμεση παύση των εχθροπραξιών και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τα μέσα της όπου χρειάζεται περισσότερο, ενώ θα συμβάλει ενεργά και στην τήρηση του εμπάργκο στην πώληση όπλων.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ και τους διοργανωτές του συνεδρίου για το ακούραστο έργο σας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της κρίσης στη Λιβύη. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους πιο σημαντικούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να συναντούνται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.
Όπως έχει διακηρύξει με συνέπεια η ΕΕ, η μόνη βιώσιμη λύση είναι μέσω των προσπαθειών διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών που θέτουν τις ανάγκες όλων των λαών της Λιβύης στο προσκήνιο. Υποστηρίζουμε την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, και αυτό προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας – αυτό είναι ζωτικό για την Ευρώπη.
Εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο να συμβάλουμε στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και του σεβασμού του εμπάργκο όπλων. Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, η ΕΕ ήταν ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που την εφάρμοσε μετά το 2016. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας γύρω από αυτό το τραπέζι, για να κλείσουμε όλους τους διαδρόμους όπου παραβιάζεται το εμπάργκο».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταφορά Σύρων και άλλων ξένων μαχητών στην Τρίπολη, αναφορά που στρέφεται κατά της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα μεταφέρει στη λιβυκή πρωτεύουσα μαχητές από τη Συρία.
Στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις εστιάζει ο ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρευρέθηκε στη Διάσκεψη συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού, Γασάν Σαλαμέ, και δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ επισήμανε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Σαλαμέ δήλωσε είναι σε εξέλιξη οι πρώτες μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Λιβύη, με τη συγκρότηση της κεντρικής τράπεζας και της εθνικής εταιρείας πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο στρατός του Χαφτάρ ελέγχει τα 2/3 της χώρας και έχει στην κατοχή του σχεδόν το σύνολο των περιοχών εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου.
Ευχαριστίες Χαφτάρ προς την ελληνική κυβέρνηση
Η πλευρά του Χ. Χαφτάρ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, τονίζοντας ότι παρά την απουσία της από το Βερολίνο, έπαιξαν ευεργετικό ρόλο. «Αν και δυστυχώς δεν ήταν παρόντες, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν ευεργετική για τον λαό της Λιβύης», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.
Although sadly they were not present in person but prime minster Kyriakos Mitsotakis and foreign minister Nikos Dendias’s outstanding Diplomatic Presence was overwhelmingly beneficial for the a Libyan people
Libya thanks you #Greece #Libya #LNA ??❤️??@NikosDendias @kmitsotakis https://t.co/nVPodeXNSQ pic.twitter.com/EQASuSBdZL— M.LNA (@LNA2019M) January 20, 2020