του Θάνου Καμήλαλη
Ο μόνος στόχος του διαγγέλματος Μητσοτάκη ήταν να μπορεί να πει, σε μερικές μέρες ή εβδομάδες, αν έχουμε ένα πιο αρνητικό σενάριο, ό,τι «εγώ σας προειδοποίησα». Ακούσαμε το δίλημμα προς τον κόσμο, αλλά δεν ακούσαμε κανένα επιπλέον μέτρο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, εκτός από 100 νέα λεωφορεία που θα προστεθούν «από τη μεθεπόμενη εβδομάδα», μετά τις εικόνες συνωστισμού επί έναν μήνα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πέρα από τον εκβιασμό, όταν η κατάσταση δείχνει, βάσει των στοιχείων και των καθημερινών εμφανίσεων των λοιμωξιολόγων εντός και εκτός Επιτροπής, ότι απαιτεί ή δραστικές παρεμβάσεις σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, ή μέτρα περιορισμού, πέρα από το γνωστό τροπάριο περί συνολικού αριθμού ΜΕΘ και προσλήψεων, το οποίο οι Γιατροί διαψεύδουν ξανά και ξανά, αξίζει να ξεχωρίσουμε το εξής:
«Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε.»
Έρχεται λοιπόν αβίαστα το ερώτημα. Εσύ τι έκανες πριν το διάστημα που «θα κρίνει τους επόμενους μήνες και χρόνια». Πριν πεις στους πολίτες «φοράτε μάσκα και κόψτε τον λαιμό σας»; Όταν ξέρεις επί έξι μήνες ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα και όταν ξέρεις ότι θα ανοίξεις τον τουρισμό που θα φέρει αναπόφευκτα, μία αύξηση της διασποράς και νέα έξαρση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ελπίζω ότι πριν φορτώσει στους πολίτες ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, πριν απειλήσει, θα έπρεπε, ένας στοιχειωδώς σοβαρός Πρωθυπουργός, να έχει αποδείξει ότι έκανε ό,τι μπορούσε.
Επιγραμματικά λοιπόν:
Άνοιγμα τουρισμού: Τεστ μόνο στο 12% των νεοαφιχθέντων. Υποχώρηση σε εκβιασμούς τουριστικών κολοσσών. Απόκρυψη κρουσμάτων ανά συγκεκριμένη περιοχή μετά από αίτημα των μεγαλοξενοδόχων. Πρόσφατα η ολλανδική πρεσβεία κάλεσε τους πολίτες της να αποχωρήσουν από την λόγω των ελάχιστων τεστ στα νησιά. 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, 85% πληρότητα στα πλοία, δύο μέρες μετά τη δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί.
Σχολεία: Αύξηση αντί για μείωση των αριθμών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία – δημοτικά, τον περασμένο Απρίλιο, παγκόσμια πρωτοτυπία. Καμία προετοιμασία επί τρίμηνο για μικρότερες αίθουσες. Προσλήψεις στην καθαριότητα σημαντικά λιγότερες από τον αριθμό των σχολικών μονάδων. Καθαριστές/καθαρίστριες που κλήθηκαν να παρουσιαστούν στα σχολεία μετά το άνοιγμά τους για τους εκπαιδευτικούς. Κοροϊδία με μέσους όρους και ψευδοεπιστημονικά διαγράμματα. Προβληματικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έβαλαν, με νέα εγκύκλιο, κόφτη μέχρι και στο ποιος εκπαιδευτικός θα μπορούσε να θεωρηθεί ευπαθής ομάδα. Ούτε τις μάσκες δεν έκαναν σωστά.
Νοσοκομεία: Γιατροί που καταγγέλλουν επανειλημμένα ότι δεν τις βλέπουν αυτές τις περίφημες προσλήψεις. Που δουλεύουν με απλήρωτες εφημερίες. Δύο τουλάχιστον νοσοκομεία στην Αθήνα φράκαραν τις τελευταίες μέρες. Η Αττική βρέθηκε με 22 ΜΕΘ για Covid-19 πριν μία εβδομάδα και άρον άρον ανακοινώθηκαν οι επόμενες 40. Τώρα βασιζόμαστε στις δωρεές. 600-700, μαζί με τις προσθήκες, οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις έρευνες των Ενώσεων των γιατρών. Χωρίς αυτές στα χαρτιά δηλαδή και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Παράλληλα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία της χώρας μεταβάλλονται σταδιακά σε αποκλειστικά για κορονοϊό, με άλλες σοβαρές ασθένειες να μπαίνουν στην αναμονή, λες και δεν μετράνε.
Σχέσεις με την επιστήμη: Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από τα τέλη Αυγούστου μεταφέρει, επώνυμα και ανώνυμα τη δυσαρέσκεια των επιστημόνων για πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και πολιτικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση μάσκας σε εμπορικά καταστήματα. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες έχουν υποταχθεί στην πολιτική σε πολλά ζητήματα. Δεν έχουν ορθώσει ανάστημα στην Εκκλησία, δεν έχουν ζητήσει ξεκάθαρα μέτρα που η Πολιτεία δεν υλοποιεί. Διαρροές επίσης συχνά – πυκνά μεταφέρουν τις διαφωνίες του Σωτήρη Τσιόδρα.
Οικονομικά μέτρα: Φειδωλή πολιτική, μεγάλες ομάδες εργαζομένων στον αέρα (βλ.Πολιτισμός, με την ανεκδιήγητη Μενδώνη). Περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων . Υποδιπλάσιο το κονδύλι από το SURE, to Tαμείο για την Εργασία στην Ε.Ε., σε σχέση με την Πορτογαλία του ίδιου πληθυσμού και της μικρότερης ανεργίας. Πρόγραμμα εξοπλιστικών 10 δισεκατομμυρίων, προμήθεια Rafale, φρεγατών, τορπιλών αντί για ενίσχυση Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας. Ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων στον στρατό σε ορίζοντα 5ετίας, 800 συνοριοφυλάκων το 2020, μετά τους 400 που προσελήφθησαν πρόσφατα.
Σήμερα: Γιατροί, μαθητές και άνθρωποι της Τέχνης στους δρόμους, με στοιχειώδη αιτήματα επιβίωσης. Αλλά σήμερα επίσης, μάθαμε ότι προωθείται το πλαίσιο για απευθείας δαπάνες για διαφήμιση σε ΜΜΕ, η νέα «λίστα Πέτσα». Τιμή, άγνωστη, θα δούμε. Παράλληλα, νομοθετείται ένα μέτρο ελάφρυνσης που λίγοι ζήτησαν, αυτό της κατάργησης του τέλους υπέρ του δημοσίου από τους λογαριασμούς… της συνδρομητικής τηλεόρασης. Δυνατότητα φοροαπαλλαγών, υπό προϋποθέσεις, για διαφημιστικές δαπάνες. Λεπτομέρεια: Οι διατάξεις αυτές μπήκαν στο νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων του «Ιανού».
Φυσικά ήταν παράλογο να περίμενε κανείς, όχι από αυτήν την κυβέρνηση, από οποιαδήποτε κυβέρνηση να τα κάνει όλα σωστά. Σε μία τέτοια, πρωτοφανή κατάσταση, κάποια λάθη ή κακοί υπολογισμοί είναι εξαιρετικά πιθανοί. Αλλά όταν τα έχεις κάνει όλα αυτά, όταν οι εξυπηρετήσεις συμφερόντων είναι τόσο συχνές στην ατζέντα, όταν βρέθηκες απροετοίμαστος σε τόσους τομείς παράλληλα, όταν τώρα προσπαθείς, κακήν κακώς, να καλύπτεις τρύπες ή όταν αδιαφορείς εντελώς για άλλες σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, με ποιο δικαίωμα ζητάς από τους πολίτες να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος των λαθών και της ανεπάρκειάς σου;
Οι πολίτες, οι ίδιοι πολίτες που κατάλαβαν τον Μάρτιο, με ελάχιστα κρούσματα, τι συμβαίνει και πειθάρχησαν σε πρωτοφανή μέτρα, καλούνται τώρα και να σηκώσουν την ευθύνη που τους αναλογεί και όση παραπάνω κληθούν να αναλάβουν λόγω της θρασύτατα ανεύθυνης κυβερνητικής διαχείρισης. Μακάρι «ο λαός να σώσει τον λαό», με αποστάσεις, μάσκες, κανόνες υγιεινής, όπου μπορεί και όπου δίνεται το περιθώριο.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα αποποιήθηκε κάθε μελλοντικής ευθύνης, προληπτικά, είτε πρόκειται για τη δημόσια Υγεία, είτε για την Οικονομία. Και, αυτοθαυμαζόμενος για όσα έχει κάνει, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Θα είναι γεμάτη εξελίξεις η επόμενη περίοδος, αλλά έχουμε ευθύνη και να μην το ξεχάσουμε αυτό.