Ο Ναρίσκιν επιβεβαίωσε σήμερα στα ρωσικά πρακτορεία πληροφορίες του Τύπου για τη ματαίωση της επίσκεψης και της ομιλίας του τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να προτείνει την «οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

«Στο μέτρο που πλησίαζε η ημερομηνία της έναρξης της συνόδου, αισθανθήκαμε ότι οι στρατηγικές προτάσεις μου είχαν λίγες πιθανότητες να ακουστούν από έναν ορισμένο αριθμό ηγετών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και ρωσοφοβικών αντιπροσωπειών», δήλωσε ο Ναρίσκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Το πρακτορείο Ιnterfax, αφού επικαλέσθηκε τις ίδιες κατά λέξη δηλώσεις σε ένα πρώτο τηλεγράφημα, στη συνέχεια τις διόρθωσε. Στη νέα εκδοχή, ο Ναρίσκιν δεν κατηγορεί παρά μόνο «ορισμένους ηγέτες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και ορισμένους βουλευτές με ρωσοφοβική διάθεση».

«Ιδού γιατί αποφάσισα να αρνηθώ να συμμετάσχω στη σύνοδο, αλλά θέλω αν υπογραμμίσω πως θα είμαι έτοιμος να μιλήσω ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης μόλις θα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες συνθήκες για την αντικειμενική εξέταση των προβλημάτων που θεωρώ επίκαιρα», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της Δούμας, σύμφωνα με το Interfax.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο Ναρίσκιν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια της φθινοπωρινής συνόδου της συνέλευσης (1-5 Οκτωβρίου). Ο «σεβασμός των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είναι το πρώτο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αυτής της συνόδου, μαζί με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και τον «ορισμό του πολιτικού κρατούμενου», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βενταμόστι, το σχέδιο απόφασης που προκάλεσε τον εκνευρισμό της Ρωσίας καταδικάζει τους νέους περιοριστικούς νόμους για τις διαδηλώσεις, αυτόν που τιμωρεί τη δυσφήμηση χαρακτηρίζοντας τις ΜΚΟ «πράκτορες του εξωτερικού», καθώς και την καταδίκη των νεαρών γυναικών του συγκροτήματος Pussy Riot σε δύο χρόνια φυλάκισης.