Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική στις 26 Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν την διαρροή φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών της Δανίας και Σουηδίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην φύλαξη μεγάλων μονάδων επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από υποψίες πως ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οφείλονται σε δολιοφθορά. Οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία των πέριξ χωρών έχουν ξεκινήσει έρευνα.

Το Όσλο αποτελεί σημαντικό εξαγωγό πετρελαίου και τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από την προηγούμενη εβδομάδα η Νορβηγία έχει αναπτύξει το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της προκειμένου να περιπολεί τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοινώνοντας πως θα βοηθηθεί και από την Βρετανία, τη Γερμανία και την Γαλλία.

Η Νορβηγική Εθνοφρουρά κατόπιν αιτήματος της νορβηγικής αστυνομίας, αναπτύσσει στρατιώτες σε μονάδες που θα είναι για την επεξεργασία και εξαγωγή πετρελαίου και αερίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις για κάποια συγκεκριμένη απειλή στις υποδομές των αγωγών, παρόλα αυτά ενισχύει την ασφάλεια για παν ενδεχόμενο αλλά και για να καθησυχάσει τους εργαζομένους.

Αστυνομική και στρατιωτική προστασία θα λάβουν οι τερματικοί σταθμοί των εξαγωγών φυσικού αερίου των Κόλσνες και Νίμαχμνα, η μονάδα αερίου και συμπύκνωσης του Κάαρστοου και το διυλιστήριο πετρελαίου του Μόνγκσταντ. Ο εκπρόσωπος  των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας..

Επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας

Για την επικοινωνία που είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, η πρώτη δήλωσε: «Καλή συνομιλία με τον Γιόνας Γκαρ Στόρε για τις απαράδεκτες ενέργειες δολιοφθοράς στον Nord Stream και για τις ενεργειακές σχέσεις ΕΕ-Νορβηγίας. Η προσιτή ενέργεια και ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός είναι το κοινό μας συμφέρον».