του Μηνά Κωνσταντίνου

Την Τρίτη λοιπόν, στον απόηχο ακόμα της Δευτέρας και των γεγονότων μέσα και γύρω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το θέμα της ΑΣΟΕΕ συνέχισε να αποτελεί ένα από τα πρώτα θεάματα για όλα σχεδόν τα δελτία ειδήσεων. Οι σχετικές ειδήσεις άλλωστε, πολλές. Ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών όπως αυτός που κλώτσησε μία κοπέλα μπροστά από το κτίριο του πανεπιστημίου, οι προσαγωγές ανθρώπων μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την επίδειξη αυταρχισμού, καταγγελίες για σύλληψη – κανονική απαγωγή φοιτητή μπροστά από το σπίτι του για «συμμετοχή στα επεισόδια», πρυτανικές αρχές και καθηγητές διαφόρων σχολών διαμαρτυρήθηκαν για τα γεγονότα, διεθνή ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με την αστυνομική εισβολή. Η μαζική διαμαρτυρία φοιτητών και φοιτητριών κατά της κρατικής καταστολής και των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Όχι όμως.

Μία φοιτήτρια με ροζ κουκούλα φαίνεται πως είχε κάτι πολύ πιο σημαντικό να πει, κι έτσι τρία τηλεοπτικά μέσα κατάφεραν να εξασφαλίσουν δηλώσεις της. Έτσι, η φοιτήτρια με τη ροζ κουκούλα εμφανίστηκε σε ενημερωτική εκπομπή του Alpha, στα δελτία ειδήσεων του Star και του ΣΚΑΪ, ενώ άγνωστο παραμένει γιατί ΑΝΤ1, OPEN και ΕΡΤ δεν εξασφάλισαν δηλώσεις της.

Αρχικά, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Alpha, στο πλευρό του προέδρου των ειδικών φρουρών, Βασίλη Ντούμα, όπου η φερόμενη φοιτήτρια με τη ροζ κουκούλα είχε αρκετό χρόνο για να περιγράψει την κατάσταση από την πλευρά των φοιτητών. Στην εκπομπή του Τάκη Χατζή, που φημίζεται για την αδυναμία του στην αριστεία, και με το σούπερ της εκπομπής να γράφει «Φοιτήτρια ΑΣΟΕΕ: Ζούμε υπό καθεστώς τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο», η φοιτήτρια με τη ροζ κουκούλα κατέθεσε την αλήθεια της. Ακολουθεί ένας σπαρταριστός διάλογος:

Φοιτήτρια: Αυτό που βιώνουμε καθημερινά στην κατάσταση που επικρατεί τόσα χρόνια στην ΑΣΟΕΕ είναι φόβος, τρομοκρατία… Κάθε μέρα που μπαίνουμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας, εεεε πηγαίνουμε με φόβο πάντα για τη σωματική μας ακεραιότητα. Επειδή τα συμβάντα τυχαίνουν ότι είναι στο χώρο που στεγάζεται το εστιατόριό μας, είμαστε παρόντες σε πράματα που είναι απαράδεκτα για ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εντός Ελλάδος….

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτά τα πράγματα τα απαράδεκτα που βιώνετε;

Φ: Ε, αυτό που βιώνουμε καθημερινά είναι όντως απαράδεκτα.

Δ: Δηλαδή;

Φ: Ε, επικρατεί φόβος όπως προείπα, και κρατάει πίσω τους φοιτητές στη φοίτησή τους…

Δ: Μας εξηγούσες και νωρίτερα ότι διακόπτουν τα μαθήματα, γίνονται επεισόδια. Έχετε δει να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο άτομα που δεν είναι του χώρου του πανεπιστημίου…
Χατζής: Απειλείστε από κάποιους, τι διάλο γίνεται;

Φ: Μάλιστα, έχει τύχει συμβάν το οποίο κάνουμε μάθημα, έχουν μπει μέσα οι γνωστοί άγνωστοι και μας έχουν πει να σταματήσουμε το μάθημα διότι εμποδίζουμε το μπάχαλό τους. Εεεε, αυτό ωστόσο…

Χ: Ένα λεπτό, αυτοι είναι φοιτητές του πανεπιστημίου δεσποινίς;

Φ: Εεεε, δυστυχώς κατά βάση δεν είναι φοιτητές. Δεν φέρνουμε φοιτητικής ταυτότητα….

Δ: Εσείς προφανώς τους έχετε δει. Έχετε ζητήσει από τους υπεύθυνους να φύγουν οι συγκεκριμένοι και τι σας έχουν απαντήσει;

Φ: Δυστυχώς, οι αρχές μας αγνοούν κατά βάση…

Δ: Σας αγνοούν γιατί φοβούνται ή σας αγνοουν γιατί δεν θέλουν να τους διώξουν, και γιατί θεωρείται ότι κάποιοι άλλοι τους δίνουν διαταγές να τους αφήσουν μέσα;

Φ: Θεωρώ ότι εθελοτυφλούν, εσκεμένα. Δεν νοιάζονται για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών που στεγάζουν

Δ: Μπορεί όμως ένας καθηγητής ή ο πρύτανης να τους διώξει; Γιατί εμείς ακούσαμε και μάθαμε κι απτο ρεπορτάζ ότι κάποιοι απαυτούς μπορεί να φέρανε και στιλέτο πάνω τους, και ρόπαλα είδαμε στη γιάφκα πάνω.

Φ: Το θέμα είναι ότι τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα όλων όσων εργάζονται, όσων φοιτούν, όσων είναι και εκτός του πανεπιστημίου ακόμα, στους γύρω χώρους.

Δ: Άρα θεωρείτε λογική την κίνηση της αστυνομίας και των υπερβολικό ζήλο που την κατηγορούν ότι έδειξε, θεωρείτε λογική την κίνησή τους αυτή; Να μπούνε στο πανεπιστήμιο και να ρίξουν δακρυγόνα και καπνογόνα

Φ: Κατ’ εμέ οι αστυνομικές δυνάμιες έκαναν αυτό που έπρεπε. Γιατί είναι απαράδεκτο ενόψει 17 Νοέμβρη η σχολή να κλείνει, επί μία συνεχόμενη εβδομάδα. Να μπαίνουν μέσα καταληψίες, να σπάνε λουκέτα. Αυτό δε θυμίζει τίποτα από ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο όπως θέλουμε να λέμε για όλα τα ιδρύματά μας.

Χ: Σε αυτή την ιστορία ήταν αναμεμειγμένοι και φοιτητές της σχολής;

Φ: Αυτό που έβλεπα εγώ, και στις εξεταστικές μου, είναι ότι ήταν παρόντες κάποιοι γνωστοί άγνωστοι, άρα για να έχουνε δικαίωμα εξεταστικής σημαίνει ότι έχουν και φοιτητική ταυτότητα. Οπότε απάντησα στην ερώτησή σας.

Τα συμπεράσματα από τη στιχομυθία, τις περιγραφές και το λεξιλόγιο, δικά σας.

Ωστόσο, πριν την εξαγωγή τους, η φοιτήτρια εμφανίστηκε και λίγες ώρες αργότερα. Στην ώρα των ειδήσεων, ως μέρος του ρεπορτάζ πλέον. Στις 19.52, στο δελτίο ειδήσεων του Star Channel με τη Μάρα Ζαχαρέα εμφανίζεται η ίδια κοπέλα, φορώντας και ένα γιλέκο αυτή τη φορά επάνω από το ροζ φούτερ, είτε για να μας μπερδέψει, είτε γιατί στο σημείο που επέλεξε το συνεργείο του ΣΚΑΪ είχε πέσει ο ήλιος.

Με το σουπεράκι από κάτω της να γράφει «Καταγγελία φοιτήτριας: Φοβόμαστε μέσα στο πανεπιστήμιο», και μεταξύ πλάνων από γκράφιτι στο εσωτερικό του κτιρίου και άλλων μερικά μπουκάλια και μερικές κόκκινες σημαίες με ξύλινα κοντάρια, η φοιτήτρια με τη ροζ κουκούλα δήλωσε:

Είχαμε κλειδαμπαρωμένα. Είχαμε ορατότητα, τι συνέβαινε, αλλά ωστόσο φοβόμασταν. Όποιος πάει ενάντια σε αυτές τις αντιλήψεις πολύ απλά είναι στο στόχαστρο. Αυτές τις ημέρες που είναι… (κομμένο) πλησιάζει 17 Νοέμβρη και η 6 Δεκέμβρη είναι απίστευτη κινητικότητα.

Ακριβώς δύο λεπτά αργότερα, στις 19.54, και πάλι με το γιλεκάκι της, αλλά με το δεξί προφίλ της πλάτης της προς την κάμερα, η ροζ κουκούλα κάνει την εμφάνισή της για τρίτη φορά σε μία ημέρα και για δεύτερη σε δελτίο ειδήσεων, κάτω από το σουπεράκι του ΣΚΑΪ και της Σίας Κοσιώνη, «Αγανακτισμένοι και οι φοιτητές με τους καταληψίες»:

Είμαστε μέσα σε αίθουσα, να μπαίνουν οι γνωστοί άγνωστοι και να μας λένε ότι θέλουμε να κάνουμε τα μπάχαλά μας. Να είμαστε στο εστιατόριο και να ανοίγει πυροσβεστήρας μπροστά μας, και να φεύγουμε απλά από παντού, από όλες τις πόρτες για να σωθούμε.

Δηλαδή, από ολόκληρη ΑΣΟΕΕ και τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που φοιτούν στις τάξεις του, βρέθηκε μόλις μία φοιτήτρια, με κουκούλα και γυρισμένη πλάτη, για να «καταθέσει» στο ελληνικό κοινό πως «μας διώχνανε για να κάνουν τα μπάχαλά τους», πως «οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αυτό που έπρεπε» και πως «κατά βάση δεν είναι φοιτητές» αλλά «ήταν παρόντες στις εξεταστικές μου, άρα είναι φοιτητές»;

Εδώ που τα λέμε, πάλι καλά που δεν δήλωσε και «το πάρτυ της ανομίας τελείωσε»…

Η χρήση του ίδιου «κουκουλοφόρου μάρτυρα» από τρία τηλεοπτικά κανάλια για ένα ζήτημα όπως τα «άσυλα ανομίας» των πανεπιστημίων μπορεί να ενέχει μια λανθάνουσα ειρωνεία, αλλά θυμίζει και εκείνον τον εξίσου απολαυστικό διάλογο του Γιώργου Παπαδάκη με κάποια «αγανακτισμένη κάτοικο» της Νάουσας για ένα ακόμα καυτό ζήτημα, του προσφυγικού. Όταν στην εκπομπή του την ρωτούσαν «Τι σας ενοχλεί κυρία μου;», και εκείνη κομμάτιαζε την υποκριτική τους αγωνία για την ενσωμάτωση απαντώντας «Αυτά που λέτε κι εσείς στα δελτία ειδήσεων».

Ο τρόπος που καλύφθηκε -και συνεχίζει να καλύπτεται- ακόμα ένα σημαντικό γεγονός από τα εγχώρια ΜΜΕ σίγουρα δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, όμως το όριο που ξεπέρασαν για ακόμα μία φορά αποκαλύπτει πόσο επιτελικά μπορούν να γίνουν, στο πλευρό του επιτελικού κράτους. Ο ρυθμός δε στον οποίο καταφέρνουν στις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεπερνούν το ένα όριο μετά το άλλο, άλλοτε θυμίζει δυστοπική μονοκρατορία, άλλοτε μοιάζει με τους τελευταίους σπασμούς ενός παρηκμασμένου συστήματος ενημέρωσης.

Πάντως, πέρα από το κραυγαλέο της υπόθεσης και ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπίζει μία πανεπιστημιακή σχολή -τα οποία δεν λύνονται με ΜΑΤ, χημικά και προπαγάνδα, το γεγονός πως σε μία τηλεόραση με έξι κανάλια δεν υπάρχει ούτε καν μία σατιρική εκπομπή που θα τολμούσε να καταδείξει την προκλητική αυτή «τοποθέτηση προϊόντος», λέει πολλά, και για τα κανάλια και για το επίπεδο πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Σε τελική ανάλυση, δε φτάνει που «όλες οι κοινωνικές τάξεις χειροκροτούν την αστυνομία που εισβάλει σε πανεπιστήμια και αδειάζει καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών», τώρα θα εκφράζονται όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες μέσα από κουκούλες και γυρισμένες πλάτες;