Μιλώντας στο Euractiv τόνισε «Τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενοι στις δυσκολίες που προκύπτουν στο ρεπορτάζ από διάφορους παράγοντες και επικεντρώνοντας στο ζήτημα της κάλυψης του προσφυγικού εξήγησε: «Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης». Αξίζει να σημειωθεί πως στο συνέδριο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν η κα. Βούλτεψη.

«Τελικά, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και την ανακάλυψη των υποκλοπών σε δημοσιογράφους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο και θα διορθώσει το σύστημα παρακολούθησης. Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη» υπογράμμισε σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει ξεσπάσει στην χώρα.

Σε ότι αφορά τις εργασιακές συνθήκες: «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας».

Η Σέβερ, μάλιστα, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα καλόπιστη ως προς τις προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως φοβάται πως «η κατάσταση δεν βελτιώνεται».