Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη Γερμανία έχουν φτάσει τους 133, σύμφωνα με τις Αρχές, και εκατοντάδες συνεχίζουν να αγνοούνται. Μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες σε πληγείσες περιοχές της δυτικής Γερμανίας, με τη στάθμη των υδάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές πόλεις, ενώ σπίτια να συνεχίζουν να καταρρέουν στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ, πρόκειται να επισκεφθεί μία από τις πληγείσες πόλεις, το Σούλντ, ενώ συνομιλεί με τους πρωθυπουργούς των περιοχών που έχουν υποστεί τις καταστροφές, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των προσπαθειών διάσωσης.

Την ίδια στιγμή και το Βέλγιο μετρά θύματα, με τουλάχιστον 27 να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα της χώρας. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων. Ο Δήμος των Βρυξελλών έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική γιορτή του Βελγίου, λόγω της εθνικής ημέρας πένθους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Στην Ολλανδία οι υπηρεσίες έκτακτων αναγκών είναι σε κατάσταση επιφυλακής καθώς τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούσαν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια επαρχία του Λίμπουργκ. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, εκκένωσαν τις περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς για να ενισχύσουν φράγματα και να αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα. Έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα, ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές αρχές, η αύξηση της στάθμης των υδάτων έχει προκαλέσει καταστροφές στην περιοχή και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς η στάθμη των υδάτων σε ποτάμια γύρω από μεγάλες πόλεις όπως η Φένλο και το Ρούρμοντ έφθασε σήμερα (17/7) σε επίπεδα ρεκόρ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει έως αύριο το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές, δημιουργώντας προβλήματα σε φράγματα και άλλα προστατευτικά μέσα.

Καιρική αστάθεια και καταιγίδες και στην Ελλάδα, αναμένεται από την Κυριακή και μετά, καθώς το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που έπληξε τη βορειοδυτική Ευρώπη, θα κινηθεί προς τον νότο όπου θα προκαλέσει εκτεταμένη βροχόπτωση.

Υπενθυμίζεται πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από την κλιματική κρίση, έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη εξάτμιση των υδάτων και, επομένως, βροχοπτώσεις με μεγαλύτερη ένταση, συχνότητα και διάρκεια. Με τη βλάστηση και άλλα εδαφικά εμπόδια να διαλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης το νερό δε βρίσκει πλέον φραγμούς, προκαλώντας καταστροφές.

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι στη Δ. Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής