Ο Πούτιν ζήτησε και έλαβε από την Άνω Βουλή την έγκριση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις βάσει μιας συμφωνίας που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας)

Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Ουκρανία: Την άμεση κινητοποίηση του στρατού ζήτησε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης 

Την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζητά από τον Πούτιν η Άνω Βουλή

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης φιλορώσων

Με ομόφωνη απόφασή της η Άνω Βουλή της Ρωσίας έδωε το “πράσινο φως” για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια στιγμή η Άνω Βουλή ανακοίνωσε ότι ζητά και την ανάκληση του πρέσβη της χώρας από την Ουάσινγκτον. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

 
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται “με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας”.
 
Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων “έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή”. Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται γενικά το έδαφος της Ουκρανίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.
 
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.


Τουλάχιστον 143.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ρώσος βουλευτής στο πρακτορείο Interfax

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου “να καταλάβουν αυτή τη μονάδα”.
Κλίμα έντασης επικράτησε στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία όταν φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.