Με την εισπραξιμότητα από τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και τις αλλαγές της πάγιας να αποτελούν κεντρικά σημεία τριβής με τους θεσμούς, ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις της τέταρτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης, λίγες μέρες πριν τις συναντήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε την Πέμπτη με διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες και ξένα funds στο Σίτι του Λονδίνου και τους παρείχε ισχυρές διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των μνημονιακών, τις ιδιωτικοποιήσεις με φόντο το Ελληνικό και τα Ελληνικά Πετρέλαια και τις διαρθρωτικές αλλαγές με όχημα το νέο αναπτυξιακό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, τους καθησύχασε για την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν οι πρώτες έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Οι δανειστές επιμένουν ότι το 2020 θα υπάρξει απώλεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από οφειλέτες οι οποίοι επέλεξαν να μεταπηδήσουν από την πάγια ρύθμιση στη νέα με τις περισσότερες μηνιαίες δόσεις και τις μεγαλύτερες ευκολίες πληρωμής, τονίζοντας πως θα προκύψει κενό 200 εκατομμυρίων από την αυξημένη συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εισπράξεις από τις νέες 120 δόσεις θα φθάσουν τουλάχιστον στα 400 – 450 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής όμως αυτές κινούνται στα 287 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης, με τις τριβές να επηρεάζουν αρνητικά και τις αντίστοιχες συζητήσεις που διεξάγονται για τον προϋπολογισμό του 2020.