Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει απόλυτα τη μη δεσμευτική πρόταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) κατά της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ενώ σημειώνει πως «αυτή η απόφαση που αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προκατειλημμένη είναι η Ευρωβουλή στο Κυπριακό».
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά και με ευρεία πλειοψηφία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, υπερψήφισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η συγκεκριμένη απόφαση από πλευράς Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα στου ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου πρόκειται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση των ευρωβουλευτών, φέρεται να ήταν η προκλητική επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στα Βαρώσια.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο καλεί το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου, να λάβει υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».
«Η Τουρκία δεν δέχεται καμία απειλή και κανέναν εκβιασμό και θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, αλλά και τις προσπάθειες διαλόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν δείχνει πρόθυμο να πάρει θέση απέναντι στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Middle East Monitor, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε προ ημερών να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στην αν. Μεσόγειο και τόνισε τόνισε πως «η Τουρκία είναι ένας υπολογίσιμός και σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και, ανάμεσα σε άλλα, παίζει ρόλο – κλειδί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πλέον έχουν πέσει οι «μάσκες» για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα «ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου». Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΕ δεν έχει δεσμευθεί πως θα λάβει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έκανε και πάλι επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο που δεν σέβεται η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Τουρκία εξέδωσε τρεις Navtex στις οποίες θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Ικαρίας, της Πάτμου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου. Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει τρεις Navtex, οι οποίες απαιτούν την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία. Σύμφωνα με τις τουρκικές Navtex, οι αντίστοιχες ελληνικές, παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, και επικαλύπτουν θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είχαν δεσμευτεί από τις τουρκικές αρχές για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.