X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Τράπεζα Πειραιώς εξωθεί σε «αναγκαστική άδεια» 150 εργαζόμενους, την ώρα που κρατικοποιείται

Σε εκβιαστική, αναγκαστική άδεια αποφάσισε να θέσει 150 εργαζόμενους την Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς, εκδικούμενη έτσι για την άρνησή τους να υπογράψουν την εθελούσια έξοδό τους από την τράπεζα λίγο πριν την κρατικοποίησή της από την κυβέρνηση, θυμίζοντας τις αντίστοιχες πρακτικές που επιφύλαξε κατά τον εκβιασμό εργαζομένων της πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εταιρία Intrum. «Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες αντεργατικές πρακτικές;» ρωτά ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), αναμένοντας συναντήσεις με τους υπουργούς Σταϊκούρα και Ζαββό, ενώ προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.
|

«Εν όψει των διαφαινόμενων σχεδίων της Τράπεζας, δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε για ακόμη μία φορά, με όλα τα μέσα, σε αυτή τη διαχρονική ψυχοσωματική κακοποίηση που υφίστανται οι συνάδελφοί μας, και οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν προσφέρει με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους, σε δύσκολες εποχές για τον τόπο και την Τράπεζα» προειδοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) αναφορικά με την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε αναγκαστική άδεια 150 εργαζόμενούς της από καταστήματα που κλείνουν, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κρατικοποίηση της τράπεζας από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εξέλιξη της κρατικοποίησης, το δημόσιο πρόκειται να βρεθεί με το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της τράπεζας, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να εγκαλούν την κυβέρνηση τόσο για το εάν είναι ενήμερη, όσο και για το εάν αποδέχεται τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής τράπεζας, η οποία όπως και οι υπόλοιπες έχουν αιμοδοτηθεί πολλάκις κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς αφομοιώθηκαν δημιουργικά διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες εργαζομένων, με μία και μόνο διαβεβαίωση: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που τώρα βαφτίζονται … «πλεονάζον» προσωπικό ή εργαζόμενοι … «ακατάλληλου» προφίλ, εξωθούμενοι στην ανεργία, ως άλλες Ιφιγένειες στο βωμό ενός αβέβαιου εκσυγχρονισμού από τους αυτόκλητους σωτήρες που βρίσκονται στο απυρόβλητο» τονίζει η ΣΕΥΤΠΕ).

Διαβάστε για την υπόθεση των εργαζόμενων που απολύθηκαν επειδή δεν μετακινήθηκαν στην Intrum:

Εκδικητικές απολύσεις 24 εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του σωματείου:

«Σε χθεσινή επικοινωνία του Συλλόγου μας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Δ.Α.Δ), πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Διοίκησης να θέσει σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών, μεγάλο αριθμό συναδέλφων από καταστήματα που κλείνουν και οι ίδιοι δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Η ενέργεια αυτή, πέραν της έκδηλης και προκλητικής καταστρατήγησης του «εθελοντικού» χαρακτήρα του προγράμματος, μας ξυπνά οδυνηρές μνήμες από ανήθικες εργασιακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, όπου η «οικειοθελής» αποχώρηση κατέστη συνώνυμη με την συγκεκαλυμμένη απόλυση.

Ειδικά στην παρούσα φάση, αναδεικνύει έναν πρωτοφανή κυνισμό από πλευράς Διοίκησης, η οποία αν και υπερκάλυψε το στόχο που η ίδια είχε θέσει για την εθελούσια, συνεχίζει τους εκβιασμούς σε συναδέλφους, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, με αποτέλεσμα δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης.

Εν όψει των διαφαινόμενων σχεδίων της Τράπεζας, δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε για ακόμη μία φορά, με όλα τα μέσα, σε αυτή τη διαχρονική ψυχοσωματική κακοποίηση που υφίστανται οι συνάδελφοί μας, και οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν προσφέρει με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους, σε δύσκολες εποχές για τον τόπο και την Τράπεζα.

Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς αφομοιώθηκαν δημιουργικά διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες εργαζομένων, με μία και μόνο διαβεβαίωση: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που τώρα βαφτίζονται … «πλεονάζον» προσωπικό ή εργαζόμενοι … «ακατάλληλου» προφίλ, εξωθούμενοι στην ανεργία, ως άλλες Ιφιγένειες στο βωμό ενός αβέβαιου εκσυγχρονισμού από τους αυτόκλητους σωτήρες που βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Επιπρόσθετα, τώρα που το Δημόσιο διά του ΤΧΣ αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τράπεζας και ισχυρή παρουσία στο Δ.Σ., τίθενται τα εξής εύλογα ερωτήματα:

 • Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες αντεργατικές πρακτικές;
 • Αν ναι, συναινεί σε αυτές, οδηγώντας παραγωγικούς εργαζόμενους στην ανεργία;
 • Αποδέχεται την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής ​​ τράπεζας, η οποία καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας και την πολυδιαφημισμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

παραμένουμε πιστοί στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και προχωράμε σε άμεσες ενέργειες – παρεμβάσεις, καθώς:

 • Ζητήσαμε ήδη συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τους κ.κ. Σταϊκούρα και Ζαββό, Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αντίστοιχα,
  τους τομεάρχες εργατικής πολιτικής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου,
 • Έχουμε ήδη αποστείλει σχετική εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς την Τράπεζα, δηλώνοντας ρητά ότι οι συνεχιζόμενες εκβιαστικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές,
 • Έχουμε ζητήσει τη σύγκληση των οργάνων της ΟΤΟΕ, δεδομένου ότι για ακόμη μία φορά παραβιάζεται όρος της Κλαδικής Σύμβασης, περί προστασίας της απασχόλησης. Επίσης, καλέσαμε την Ομοσπονδία να προκηρύξει πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που ήδη έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α),
  δηλώνουμε ότι στηρίζουμε το συντονισμό των δράσεων από κοινού με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία στην Τράπεζα, προκειμένου να αποκρούσουμε τις νέες εκβιαστικές μεθοδεύσεις.
 • Εμείς ως ΣΕΥΤΠΕ, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας και της αξιοπρέπειάς μας, και σας καλούμε ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ να συμπορευθούμε με κοινό στόχο τη ματαίωση στην πράξη και αυτού του επιχειρούμενου εκβιασμού.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις