«Ηχηρή» καταδίκη και αναμονή δράσης από την ΕΕ για την Τουρκία
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τις αποφάσεις της Παρασκευής, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία κρίνεται «ηχηρή» και πιο προωθημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως αναφέρεται, στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει να παρακολουθεί το θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε στον Α. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.
Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.
«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον δρόμο για ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας να ανοίγει πλέον.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα. Σε «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας αναφέρονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.
«Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες»
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Α. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μετρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Φ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.
Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.
Καταδίκη από ΕΛΚ και Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζουν με σημερινές ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις». «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», υπογράμμισε.
H ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναφέρει: «Στη συνάντηση καταγγείλαμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».
Eξάλλου, την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει «σκληρή γλώσσα» κατά της Τουρκίας.
Γ. Κατρούγκαλος: Νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία
Τη σημασία του μηνύματος της ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ανέδειξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Έχει προετοιμαστεί το κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η προεργασία γίνεται από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και ξέρουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά ένα κείμενο που μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειές της. Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια που ξεκίνησε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας και τώρα στέλνεται ένα συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, ότι εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες. Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
Υπογραμμίζοντας ακόμα περαιτέρω τη διάσταση της θέσης αυτής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ότι είναι θετική και νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση αυτή, «αντανακλάται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση επί της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται όμηρος η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου». Προφανώς, διαπίστωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει ενόχληση από τη μεριά της γείτονος που μεταφράζεται στο ότι έπιασε τόπο το μήνυμα αυτό, ακούστηκε και εισπράχτηκε.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική της, απάντησε πως εάν συνεχίσει θα χάσει. Αναλυτικότερα, εξήγησε πως εάν συνεχίσει για ένα διάστημα αυτό θα σημαίνει ότι η απομόνωσή της θα εντείνεται και θα εξασθενεί ακόμη περισσότερο η θέση της στη διεθνή κοινότητα.
Στη συνέχεια, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη «γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σύνοδο των 7 του Ευρωπαϊκού Νότου.