Παράλληλα, με την ανακοίνωση της είδησης της επίσκεψης του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκαν καλέσματα συγκεντρώσεων από κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, για …ιδιαίτερη υποδοχή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες από κυβερνητικά κλιμάκια και παράγοντες η κατάσταση ενδεικτικά έχει ως εξής:

  • Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.
  • Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.
  • Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.
  • Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.
  • Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.
  • Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.
  • Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στις 10:30 θα έχει συνάντηση με φορείς της Β. Εύβοιας στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας, στην οποία θα μετάσχει και ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «στη σύσκεψη θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο».

Θυμίζουμε πως εκείνες τις μέρες του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός αντί να επισκεφτεί τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας επέλεξε να «κρυφτεί» στο Τατόι,  επισκεπτόμενος τα πρώην βασιλικά κτήματα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τότε μόνο η κάμερα της ΕΡΤ ήταν στο σημείο και μόνο φωτογράφος του Μέγαρο Μαξίμου.