«Kι εγώ συμβασιούχος είμαι ορισμένου χρόνου. Βέβαια είμαι στο νοσοκομείο περίπου 20 χρόνια» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο TPP, ο Σπύρος Βασιλείου. «58 εργαζόμενοι λοιπόν, ενημερώθηκαν ότι από τις 9 Φλεβάρη αναλαμβάνει εργολαβική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι προηγήθηκε διαγωνισμός, ο οποίος έτρεξε υπογείως, γιατί μέσω του Υπουργείου δόθηκε τρίμηνη παράταση σε όλους τους συμβασιούχους, μέχρι 31 Μαρτίου» ανέφερε στη συνέχεια.
«Η Διοίκηση λοιπόν του νοσοκομείου έτρεξε μέσα στις γιορτές, τη διαδικασία, υπογείως και με ανήθικους τρόπους. Φτιάχνοντας δηλαδή ένα έγγραφο, που έλεγε ότι 22 απ’ αυτούς τους 58 είναι με χρόνια προβλήματα υγείας και κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας. Για να αποδείξει δηλαδή, ότι χρειάζεται καθαριότητα και πρέπει να τρέξει διαγωνισμός. Το ανήθικο του πράγματος, είναι ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο αντικαρκινικό της χώρας, στο οποίο ακόμα και οι ασθενείς είναι κι αυτοί εργαζόμενοι. Δηλαδή τι λέμε; Στους εργοδότες των καρκινοπαθών “απολύστε τους, γιατί κάνουν χρήσεις αναρρωτικών;”».
Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», η ανάθεση σε ιδιώτη αφορά την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού για δύο χρόνια, με δικαίωμα παράτασης ενός ακόμα έτους. Το κόστος φτανει, το 2025 και το 2026, το 1,8 εκατ. ευρώ. «Προφανώς είμαστε πιο φθηνοί, αφού για το κέρδος του εργολάβου γίνονται όλα αυτά» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου. «Αυτό που αναφέρεται είναι ότι αυτοί ας πούμε στοιχίζουν 590 το μήνα. Μιλάμε για 6ημερη εργασία, τη στιγμή που εγώ παίρνω 750 ευρώ για την ίδια εργασία. Εντωμεταξύ μιλάμε και για κακής ποιότητας παροχές καθαρισμού. Και λόγω των υλικών που δίνονται με το σταγονόμετρο, μιλάμε για δικαιώματα τα οποία δεν υπάρχουν στον εργολάβο. Μισθοί οι οποίοι είναι πείνας και απλά να πλουτίζει ο εργολάβος».
Ο ίδιος γνωρίζει εκ πείρας τις συνθήκες που επικρατούν στις εργολαβικες εταιρείες, καθώς μέχρι το 2017 ήταν και ο ίδιος εργαζόμενος στον προηγούμενο ανάδοχο της καθαριότητας του νοσοκομείου. «Τότε έπαιρνα 500 ευρώ το μήνα για πενθήμερο. Και ξαφνικά βρέθηκα με επτάμιση κατοστάρικα το 2017 που ξεκίνησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επί ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε τώρα για εταιρείες που ξέρουμε και τις συνθήκες εργασίας, ξέρουμε και τις απληρωσιές, ξέρουμε και την κακή παροχή των υπηρεσιών. Και μιλάμε τώρα σε ένα νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει και κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από την ανύπαρκτη εκπαίδευση που τους παρέχουν».
Τονίζει στη συνέχεια, σχολιάζοντας το γενικότερο πλαίσιο, ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή παίζει το χαρτί της ιδιωτικοποίησης. Ξέρουμε ότι ξεκινάει από τα ευάλωτα κομμάτια. Αυτά είναι η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη σε κάθε νοσοκομείο».
«Ξεκινάνε κομμάτι-κομμάτι και σε κάθε τι που κάνεις συνάντηση είτε με το υπουργείο είτε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η μόνιμη απάντησή τους είναι ότι “ωραία, έχουμε ελλείψεις, το παραδεχόμαστε, θα μπει εταιρεία”. Ούτε να παραμείνει ο κόσμος, αλλά ούτε να γίνουν προσλήψεις» προσθέτει.
«Αυτήν τη στιγμή ο “Άγιος Σάββας” έχει έλλειψη προσωπικού, έχει έλλειψη τραυματιοφορέων. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς στον “Άγιο Σάββα”, αρκετοί για να μπορέσει να βγει δουλειά. Έχει έλλειψη προσωπικού και σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό προσωπικό. Περάσαμε τώρα πριν από λίγο, κάναμε γύρα, πριν λίγη ώρα και φανταστείτε ότι σε κάθε τμήμα υπάρχουν 2-3 νοσηλεύτριες για να βγάλουν όλη αυτή τη δουλειά. Και γίνονται μέσα στο νοσοκομείο μετακινήσεις για την κάλυψη των αναγκών. Μπαλώματα δηλαδή με λίγα λόγια».
Σε ρεπορτάζ του TPP πριν μερικές μέρες για την οριακή κατάσταση των δύο μεγαλύτερων αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας, η πρόεδρος των εργαζομένων του “Αγίου Σάββα”, Κατερίνα Πατρικίου, τόνιζε: «Έχουμε τραγικά κενά. Λείπει πάνω από 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού. Κι έτσι υπολειτουργούν περίπου 100 κρεβάτια της δύναμης των κρεβατιών. Δηλαδή, επειδή δεν υπάρχει το προσωπικό, το νοσοκομείο λειτουργεί με κλειστές κλίνες». Χαρακτηριστικό πρόσφατο γεγονός: «Είχαμε βγάλει ανακοίνωση πριν τις γιορτές για την κατάσταση στον μαγνήτη, όπου από του 6 μόνιμους γιατρούς, οι 4 έβγαιναν σε σύνταξη. Τελικά, μετά τις διαμαρτυρίες, πήραν μία εξάμηνη παράταση. Και μετά τι; Είχαμε ζητήσει επιπλέον τρεις γιατρούς, το νοσοκομείο έστειλε αίτημα στο υπουργείο για δύο και τελικά από το υπουργείο έδωσε έγκριση για έναν. Μετά από 6 μήνες δηλαδή, θα φύγουν τέσσερις γιατροί και θα έρθει ένας».
Την ίδια ώρα, «την κουζίνα την δίνουν σε catering. Δηλαδή εκεί που είχε την κουζίνα με τους μάγειρες, με όλο το προσωπικό, την δίνουν σε catering που είναι με υπερδιπλάσιο κόστος». Πριν λίγους μήνες, η διοίκηση του νοσοκομείου ενέκρινε την ανάθεση για την παροχή γευμάτων, με συνολικό ύψους 6.434.220 € για μία τετραετία. Για το θέμα έκανε ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγησεις από το Υπουργείο Υγείας. Εξηγήσεις που ακόμα δεν έχουν δοθεί.
«Το ίδιο έγινε και με τη φύλαξη» συνεχίζει ο κ.Βασιλείου. «Όταν ήταν να την δώσει σε εργολαβική εταιρεία, πάλι αποδείξαμε ότι ήταν υπερδπλάσιο το κόστος. Το στείλαμε στην Επιτροπή για τους διαγωνισμούς και έτσι σταμάτησε».
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο απαντούν με κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από σήμερα, Τρίτη, στις 12:00, στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων και άλλων νοσοκομείων, όπως το Σωματείο του «Θριασίου», το οποίο τονίζει πως απαιτείται, «με νομοθετική ρύθμιση, να μετατραπούν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, “τριμηνιτών”, ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα».
Το Σωματείο εργαζομένων στο «Θριάσιο» τονίζει επίσης ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση σε δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας» κινδυνεύουν με απόλυση. «Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε δημόσιες μονάδες υγείας και η απόλυση τους – εκτός από τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει προβλήματα λειτουργίας στις μονάδες που εργάζονται, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».
Τα αιτήματα στηρίζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ): «Η βιασύνη της διοίκησης να φέρει εργολάβο στην καθαριότητα, με τις ευλογίες του Άδωνι, είναι προσπάθεια να διαλύσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία μαζί και τον συνδικαλισμό, προχωρώντας ταυτόχρονα στην ιδιωτικοποίηση όλο και μεγαλύτερου κομματιού της Δημόσιας Υγείας».
«Τα νοσοκομεία μας δεν χρειάζονται πανάκριβους εργολάβους, αλλά προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που τα κράτησαν όρθια, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, την περίοδο της πανδημίας» τονίζει.