Είναι πολλά τα λεφτά στη ΔΕΗ (για διαφήμιση και μισθούς golden boys)
Στοιχεία για το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας των 570.000 ευρώ της ΔΕΗ που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών την περασμένη εβδομάδα, με τα ποσά να μην προκαλούν με το ύψος τους όπως αυτά της λίστας Πέτσα, αλλά να αποδεικνύουν πως τα κριτήρια της υποστήριξης φίλων και υποστηρικτών αποτελούν κανόνα και για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε μία μικρή επανάληψη της διαχείρισης των 20 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, συγκεκριμένοι όμιλοι ενισχύθηκαν με τη συνταγή της «σαλαμοποίησης» της ενίσχυσης, σε μία περίοδο που οι πελάτες της εταιρείας έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της καραντίνας.
Κάπως έτσι, για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2020, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα και το site του Πρώτου Θέματος έλαβαν συνολικά 49.000 ευρώ, ο όμιλος Φιλιππόπουλου με το Capital.gr έλαβαν 41.000 ευρώ, το iefimerida και «αδελφά» μέσα έλαβαν συνολικά 28.800 ευρώ, τα μέσα συμφερόντων Κουρτάκη των Παραπολιτικών 26.000 ευρώ, του Μαρινάκη 21.000 ευρώ, του Αλαφούζου 19450 ευρώ, του Χατζηνικολάου με Real και Enikos 18.000 ευρώ, του Ευαγγελάτου 11.000, και ούτω καθεξής.
Ποσά εμφανίζονται να δόθηκαν ακόμα σε εκδόσεις όπως το startuppermag και startuppermag.gr που κυκλοφορεί μηνιαίως με το Βήμα της Κυριακής (15.000 ευρώ), στο ikivotos.gr («Κιβωτός της Ορθοδοξίας – Η εφημερίδα της αληθινής πίστης») περί τα 2.000 ευρώ, αλλά ακόμα και σε συγκεκριμένο συντάκτη του ενεργειακού ρεπορτάζ, 12.000 ευρώ για τέσσερα άρθρα.
Ένα ακόμα προκλητικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα που δημοσίευσε η εφημερίδα, είναι τα 29.000 ευρώ που δόθηκαν στην γερμανική Die Welt, και συγκεκριμένα για το αφιέρωμά της «Global FDI Report». Το εν λόγω αφιέρωμα περιελάμβανε συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση στον κύκλο global managers, προκαλώντας απορία για την ανάγκη διάθεσης ενός τέτοιου ποσού, αφού το εν λόγω στέλεχος διαφημίστηκε όταν ανέλαβε ως στέλεχος με διεθνείς περγαμηνές. Υπενθυμίζεται πως βρέθηκε στη ΔΕΗ με «μεταγραφή» από τη διευθύνοντος συμβούλου της Enel Romania την οποία κατείχε προηγουμένως, ενώ πριν από τη Ρουμανία, είχε διατελέσει επικεφαλής της Enel Green Power για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για την προσωπική προβολή του επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης διατέθηκαν ακόμα 40.000 ευρώ, για την εξασφάλιση ομιλίας του στο θεσμικό γερμανο-ελληνικό οικονομικό φόρουμ που διοργανώθηκε φέτος στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, στο οποίο φέρονται να έδωσε το παρών πλήθος οικονομικών παραγόντων της χώρας μας, καθώς και -φυσικά- πλήθος υπουργών, υφυπουργών, αξιωματούχων οργανισμών και άλλων.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στο ίδιο αφιέρωμα της Die Welt, φιλοξενήθηκαν συνεντεύξεις αρκετών κυβερνητικών παραγόντων, τόσο γνωστών όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, του Χάρη Θεοχάρη και του Κυριάκου Πιερακάκη, όσο και λιγότερο προβεβλημένων όπως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, του δεξιού χεριού του Γεωργιάδη, Νίκου Παπαθανάση, του Γιάννη Τσακίρη, του Γεράσιμου Θωμά και της Αλεξάνδρας Σδούκου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και του Ανδρέα Σιαμίσιη από τα ΕΛΠΕ.
Αναλυτικά ο πίνακας που -υπενθυμίζεται- αφορά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, ενώ έπονται 8,5 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα:
Σαν να μην γλίτωσε… από το χείλος του γκρεμού
Τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν σε ένα σκηνικό κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που συντίθεται δυναμικά τους προηγούμενους μήνες, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ έχουν φτάσει ξανά στα επίπεδα του 2009. Γεγονός που προκύπτει οξύμωρο σε σχέση με την «εκστρατεία διάσωσης» που υποστήριζε πως ανέλαβε προ ενός έτους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, όταν συνεχώς δυσφήμιζε την δημόσια εταιρεία για την οικονομική της κατάσταση.
Συγκεκριμένα, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τέλος του 2019, οι ετήσιες αποδοχές των γενικών διευθυντών ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ μικτά, μαζί με εταιρικό αυτοκίνητο που τους παρέχεται, ενώ τους τελευταίους μήνες οι γενικοί διευθυντές συνεχώς αυξάνονται. Μόλις την περασμένη Τρίτη, προστέθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας δύο νέοι γενικοί διευθυντές, στους κλάδους της Ηλεκτροκίνησης και των Ψηφιακών Συστημάτων, ενώ στις αρχές Μαρτίου, είχαν ανακοινωθεί δύο ακόμα νέοι γενικοί διευθυντές, για τις πωλήσεις αυτή τη φορά.
Το γεγονός κατήγγειλε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τονίζοντας μάλιστα το γεγονός πως την ώρα που η εταιρεία φέρεται να επιχειρεί δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών, οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών έως και υπερτριπλασιάζονται:
«Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την τοποθέτηση δύο νέων Γενικών Διευθυντών, οι όποιοι προστιθέμενοι στη Διοικητική πυραμίδα της ΔΕΗ, δίνουν το εντυπωσιακό άθροισμα των 11 Γενικών Διευθυντών (από οκτώ σε έντεκα)!
Η ύπαρξη μιας Διοικητικής πυραμίδας που αποτελείται από εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (δεν προσμετρώνται οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων), έναν Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τρείς Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, έντεκα (11) Γενικούς Διευθυντές και περισσότερους από εξήντα (60)!!! Διευθυντές, συνιστά μια πραγματική «διοικητική Βαβέλ»! Και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι βοηθοί Διευθυντές, Τομεάρχες κλπ.
Αντίστοιχη λογική και πρακτική επικρατεί στις Διοικήσεις των θυγατρικών Εταιρειών ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης!!!
Ποιοι λόγοι θα εξηγούσαν την πληθώρα στελεχών εκτός από την τακτοποίηση της κομματικής επετηρίδας;
Παράλληλα, η επιλογή της Διοίκησης να προσλαμβάνει και να αναθέτει τις θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών σε στελέχη εκτός Ομίλου ΔΕΗ είναι προσβλητική για το στελεχιακό δυναμικό του Ομίλου. Αλήθεια, δεν υπάρχουν κατάλληλα στελέχη στη μητρική και στις θυγατρικές του Ομίλου;
Ο προϊστάμενος υπουργός θα μπορούσε να εξηγήσει τον πληθωρισμό των Διευθυντικών Στελεχών και Συμβούλων που υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο;
Γιατί, εκτός των άλλων και μετά την απελευθέρωση του «πλαφόν» -σε αυτή την κατηγορία στελεχών υπερτριπλασιάζονται οι αποδοχές τους και αυτό χωρίς να υπολογίζονται τα bonus και οι άλλες εταιρικές παροχές!
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε πορεία μείωσης των λειτουργικών δαπανών.
Αλλά μάλλον αυτό δεν αφορά τα Διευθυντικά Στελέχη!»
Για του λόγου το αληθές, εκτός των 11 γενικών διευθυντών, πλέον η ΔΕΗ έχει περισσότερους από 60 διευθυντές, οι οποίοι αμείβονται με περίπου 70.000 ευρώ μικτά, με αντίστοιχες παροχές αυτοκινήτου, αλλά και με την πρόβλεψη μπόνους που δύναται να αυξήσει τους μισθούς τους έως και κατά 50%, όπως και των γενικών διευθυντών.
Με την ίδια συνταγή, οι αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στασσή, φτάνουν πλέον τις 200.000 ευρώ και μπόνους που φτάνουν τα 100.000 ευρώ, ενώ των αναπληρωτών τις 120.000 ευρώ ετησίως. Εάν συνυπολογίσουμε τα ποσά 400 ευρώ που προβλέπονται για την συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση επιτροπής του ΔΣ, «το ανώτατο όριο των αμοιβών αυτών να ανέρχεται για τον πρόεδρο και ανά μέλος της επιτροπής στο μεικτό ποσό των 23.000 ευρώ ετησίως», εκτός του μισθού τους. Έτσι, όπως υπολογίζει δημοσίευμα του documentonews.gr, το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης για τα υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης κινούνται πλέον από τα 4,2 εκατ. ευρώ έως και τα 6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος πως ο προκάτοχος του Γ. Στάσση, Μανώλης Παναγιωτάκης, το 2018 αποδοχές των 68.100 ευρώ, και το 2019 έλαβε περί τα 57.000 ευρώ, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος για τα διευθυντικά στελέχη το 2018 ξεπέρασε μόλις για λίγες χιλιάδες ευρώ τον μισθό που λαμβάνει ο επικεφαλής Στασσής μόνος του.