Σε κοινή δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA) μετά τις συνομιλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους την Παρασκευή, οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τη δέσμευση του Ριάντ να υποστηρίξει ισορροπημένες παγκόσμιες αγορές πετρελαίου για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και όπως μεταδίδει το Al Jazeera, oι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές διαβουλεύσεις για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να συνεργαστούν ως στρατηγικοί εταίροι στην κλιματική και ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ενεργειακά συμφέροντα ώθησαν τον Μπάιντεν να ταξιδέψει στο βασίλειο, στην πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να δουν τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να προχωρούν στην άντληση περισσότερου πετρελαίου για να βοηθήσουν στη μείωση του υψηλού κόστους της βενζίνης.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή 18 συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες, το διάστημα και η υγειονομική περίθαλψη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας al-Ekhbariya.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συμφώνησαν επίσης στη σημασία του να εμποδίσουν τον αμοιβαίο εχθρό τους, το Ιράν, από την απόκτηση πυρηνικού όπλου, αποτρέποντας περαιτέρω την ανάμιξή του στις «εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίζουν «την ασφάλεια και την εδαφική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας».