«Δε θα μας κλείσετε το στόμα. Δεν θα σιωπήσει το Αλ-Τζαζίρα».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε την είδηση της ισοπέδωσης των γραφείων του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα η παρουσιάστρια των ειδήσεων του γνωστού ειδησεογραφικού δικτύου. Οι Ισραηλινοί, σε μία ακόμη προσπάθεια να φιμώσουν τον Τύπο και να μη μεταδίδεται τίποτε από την εθνοκάθαρση που πραγματοποιούν, έπληξαν το μεσημέρι του Σαββάτου τον 11όροφο πύργο Αλ Τζαλάα, στον οποιο στεγάζονταν όχι μόνο τα κεντρικά του Αλ Τζαζίρα αλλά και το γραφείο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες (Associated Press, AP) στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί ήθελαν να πλήξουν το κτήριο και να καταστρέψουν τα μηχανήματα των συγκεκριμένων μέσων, αφού ακριβώς μία ώρα πριν το πλήγμα ειδοποίησαν τους δημοσιογράφους και τεχνικούς να εκκενώσουν το κτήριο. Παρ’ ότι τα συγκεκριμένα γραφεία εκκενώθηκαν, δεν είναι δυνατόν ακόμη να γνωρίζουμε αν υπάρχουν θύματα, ενημερώνουν τα πρακτορεία. «Μέσα σε δύο δευτερόλεπτα είχαν εξαφανίσει τα πάντα», ήταν το σχόλιο του ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα, Σαφάντ αλ Χαλούτ, που μετέδωσε την είδηση και καλύπτει την περιοχή επί 11 χρόνια τώρα.

H επίθεση κατά του Τύπου αποτελεί έγκλημα πολέμου, κατά το διεθνές δίκαιο. Η κίνηση έγινε με διπλό, πολιτικό και στρατιωτικό στόχο.

Ο βομβαρδισμός, η εγκληματική επίθεση κατά της δημοσιογραφίας και του Τύπου, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και τον υφυπουργό των ΗΠΑ, ειδικό για τις σχέσεις Ισραήλ Παλαιστίνης, Χάντι Αμρ, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Ισραήλ, για να εξετάσει τις πιθανότητες εκεχειρίας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Και με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν και νωρίτερα να πλήξουν το κτήριο – είμαστε στην έκτη ημέρα ανελέητων βομβαρδισμών – είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται και για δοκιμασία της κυβέρνησης Μπάιντεν.

 

Η επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και των Κοινωνικών Δικτύων ξεκίνησε νωρίς

Εν τω μεταξύ, όλες αυτές τις ημέρες αυξάνονταν καθημερινά οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων «που στοχοποιούνται επί τούτου» από τις Ισραηλινές αρχές, όπως καταγγέλει η οργάνωση Συμμαχία για τις Γυναίκες στη Δημοσιογραφία (Coalition For Women In Journalism, CFWIJ).

Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι, δύο εκ των οποίων γυναίκες, έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια «σε ηθελημένες και βάρβαρες επιθέσεις κατά των εκπροσώπων του Τύπου» εντός του Ισραήλ, ενώ τουλάχιστον δύο έχουν τραυματιστεί κατά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Σε πάρα πολλές περιοχές, όπου καταγγέλονται ενέργειες εθνοκάθαρσης, απαγορεύεται η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου. Οι βόμβες λυμάτων, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για να διαλύσουν ομάδες δημοσιογράφων και συνεργείων τηλεόρασης, κατά τα γεγονότα στο τέμενος αλ-ακσά. Εκείνες τις ημέρες (7-10 Μαϊου), ακόμη οκτώ δημοσιογράφοι είχαν δεχθεί επίθεση από τις αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως Παλαιστίνιοι, είδαν τα κοινωνικά δίκτυα να εξαφανίζουν ή τιμωρούν τους λογαριασμούς τους.

Ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος Ράμζυ Μπαρούντ, χαρακτήρισε προγραμματισμένα αυτά τα χτυπήματα, γιατί «το Ισραήλ θέλει να είναι σίγουρο ότι αποκόπτει τον Παλαιστινιακό λαό από τον έξω κόσμο, ώστε να μπορεί να συνεχίζει την προπαγάνδα του μέσω των συμμάχων του στα Σιωνιστικά και Δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Χθες, ο επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικαστική του τρόπου που καλύπτει τα γεγονότα το BBC, αναφερόμενος στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» των αναλυτών του μέσου για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρέμβαση του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, που ζήτησε από τους επικεφαλής των γιγάντων της κοινωνικής δικτύωσης να «αφαιρούν ταχύτατα περιεχόμενο που διαδίδει ψευδείς πληροφορίες ή προτρέπει σε βία». Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο του, ο Γκάντζ είχε την Πέμπτη το βράδυ συνομιλία με επικεφαλής της Facebook και του Tik Tok για να τους «υποδείξει ότι ο νέος κύκλος βίας προκαλείται μέσω των κοινωνικών δικτύων από εξτρεμιστικά στοιχεία» και να ζητήσει «τη συνεργασία τους». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου «οι επικεφαλής των δικτύων υποσχέθηκαν να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να αποτρέπονται οι προκλήσεις μέσω των δικτύων τους».

Σύμφωνα με έρευνα του δημοσιογραφικού ιστότοπου Ιντερσεπτ, ήδη το Facebook έχει επιδοθεί σε (ηθελημένη) καμπάνια φίμωσης του πολιτικού λόγου, καταγράφοντας στους κανόνες του ως ταυτόσημους τους όρους «σιωνιστής» και «εβραίος», σε όλες τις πλατφόρμες που ελέγχει (Facebook, Instagram). Στο άρθρο καταγράφονται όλες οι καταγγελίες για λογοκρισία και φίμωση «σε όποιον επικρίνει την ισραηλινή κρατική βία, ακόμη και αν δημοσιεύει ντοκουμέντα». Το Facebook απάντησε, ως συνήθως, ότι οι (μαζικές) διαγραφές ήταν ένα ακόμη λάθος.