Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει παράταση του Lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο μετά τις 26 Ιουλίου, ημερομηνία την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το περασμένο Σάββατο, μεταδίδουν δημοσιεύματα του συστημικού τύπου, αλλά και η κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, η Καθημερινή αναφέρει πως τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 01.00 και 06.00 το πρωί και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο δεν θα ισχύσουν πέραν της προσεχούς Δευτέρας. Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ μεταδίδει πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τα μέτρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για να αρθούν τα μέτρα πριν τις 26 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, έπειτα από το επικοινωνιακό βάρος που έριξε η κυβέρνηση στο ζήτημα των ξενοδοχείων καραντίνας, και μετά τις εξευτελιστικές ειδήσεις για τουρίστες με κορονοϊό που δεν έβρισκαν κατάλυμα για να μείνουν, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε φωτογραφική προκήρυξη για δωμάτια καραντίνας, η οποία κράτησε μόλις για 13 ώρες.

Όπως προκύπτει από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το υπουργείο του Χάρη Θεοχάρη την Δευτέρα 19 Ιουλίου με «καταληπτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος: 19/7/2021», δηλαδή 13 ώρες αργότερα. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά τους εξής προορισμούς: Κρήτη 90 δωμάτια (από 30 στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων), Κέρκυρα 40 δωμάτια, Μύκονος 30 δωμάτια, Νάξος 30 δωμάτια, Πάρος 30 δωμάτια, Σκόπελος 25 δωμάτια και Αλόννησος 25 δωμάτια.

«Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων» αναφέρεται για το κόστος που προτίθεται να καλύψει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, τα ξενοδοχεία καραντίνας αυξήθηκαν από 30 σε 7 σε όλη τη χώρα. Όπως προκύπτει, θα υπάρχει από ένα ξενοδοχείο σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο, Καβάλα, Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κορινθία, Δράμα, Φωκίδα, Πιερία, Ιωάννινα, Χανιά, Λασίθι, Σαντορίνη, Κω, Σκύρο, Κάρπαθο, Θάσο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αλόννησο, Λευκάδα, Νάξο, Λήμνο, Εύβοια, Λέρο, Ιο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Ικαρία. Σε Αττική, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάρο θα υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, και στη Μύκονο ένα ξενοδοχείο και τρία σπίτια.

Δε βλέπει μαζικές ακυρώσεις στη Μύκονο ο υπουργός Τουρισμού

Την ίδια ώρα, σαν σε παράλληλο σύμπαν ο υπουργός Τουρισμού από το βήμα της Βουλής διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μαζικές ακυρώσεις διακοπών στη Μύκονο. «Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στη φαντασία όσων διαδίδουν ή γράφουν αυτά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, έκανε λόγο για έναν «κατά φαντασίας υπουργό» ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα νησιά. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου μιλούν για καταστροφή, κάνοντας λόγο για «πολλές ακυρώσεις και άμεσες και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού».

Επισημαίνεται πως θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα μέτρα του τοπικού lockdown στη Μύκονο με τους επιχειρηματίες να προειδοποιούν πως πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους κι αυτό σημαίνει «ένα οριστικό τέλος» για τους ίδιους. Σχολιάζοντας το αντίκτυπο των μέτρων στον τουρισμό του νησιού στην εκπομπή «Από τις έξι» τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης τόνισε: «Οι άνθρωποι που έχουν περάσει ένα δύσκολο χειμώνα θέλουν να διασκεδάσουν. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ήρθαν στη Μύκονο που είναι ένα νησί διασκέδασης και πρέπει να είναι σε ένα νησί σιωπητηρίου και στη μία ώρα να πηγαίνουν για ύπνο. Πολλοί ακυρώνουν τις διακοπές τους και για τον Αύγουστο. Αν παραμείνουν τα μέτρα αυτά, είναι οριστικό τέλος για εμάς».

«Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Να έρθουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία να μπορούν να διενεργήσουν χιλιάδες τεστ. Θα βοηθήσουμε εμείς στη διαμονή τους. Να αγοράσουμε τα τεστ για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω», δήλωσε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γγ του Σωματείου Επιχειρηματιών Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί η Μύκονος είναι νησί διασκέδασης. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι θα υπάρχει Μύκονος χωρίς μουσική. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις και άμεσες και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Δε βλέπει μαζικές ακυρώσεις στη Μύκονο ο υπουργός Τουρισμού, ενώ οι επιχειρηματίες του νησιού φωνάζουν για πολλές ακυρώσεις και για τον Αύγουστο