Πολύ δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα σε χωριά των Φαρσάλων καθώς, όπως αναφέρει το ifarsala.gr  έσπασε ο Ενιπέας ποταμός και δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των παραποτάμιων χωριών από τη Βαμβακού έως και το Σταύρο. Στην Υπέρεια οι κάτοικοι είναι μαζεμένοι στον Ιερό Ναό του χωριού που βρίσκεται σε υψηλό σημείο.

Η τεράστια ορμή του νερού χθες το βράδυ ισοπέδωσε την γέφυρα στο Κακλιτζόρεμα που οδηγεί στο Δίλοφο Φαρσάλων. Η ίδια γέφυρα είχε καταστραφεί και πριν 3 χρόνια με τον Ιανό.

γέφυρα Φάρσαλα
(ifarsala.gr)

Στην περιοχή της Καρδίτσας, χωρίς πρόσβαση μένει η Δυτική Αργιθέα και τα χωριά Βατσουνιά και Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου μετά το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε η κακοκαιρία στη γέφυρα του Αργύρη. Σύμφωνα με το KarditsaLive.Net, τα μπάζα έχουν σταματήσει πάνω στο μικρό γεφυράκι (μια κατεύθυνσης) και το νερό βρήκε διέξοδο στο πλάι της γέφυρας σπάζοντας τα χώματα δημιουργώντας νέα κοίτη και αποκόπτοντας την οδική κυκλοφορία στην περιοχή.

Στον Βόλο, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και νερό εξαιτίας των τεράστιων ζημιών στις υποδομές. Υπάρχει απόφαση για την κήρυξη της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στις Σποράδες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Έτσι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα, λαϊκές αγορές, θα απαγορεύονται τα delivery, όπως κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πολλά προβλήματα με τις υποδομές υπάρχουν σε όλη την ανατολική Θεσσαλία, σε όλα τα παράλια. Και στο ανατολικό και στο νότιο Πήλιο οι δρόμοι έχουν αποκοπεί ενώ έχει ζητηθεί η συμβολή του στρατού ώστε να ανοιχτούν. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Αγίας Λάρισας και στη Σκιάθο όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες σπιτιών και καταστημάτων και προβλήματα στις υποδομές.

«Επισήμως υπάρχει ένας αγνοούμενος, ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από τα νερά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε όλη την περιοχή και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αντιθέτως σε περιοχές που έχει μεταφερθεί το κύμα της κακοκαιρίας, όπως είχαν προδιαγράψει οι ειδικοί, όπως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχουμε έντονα φαινόμενα, το ίδιο και στα Φάρσαλα, στη Λάρισα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ.

Τέλος για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.

Σχεδόν 1.200 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 1.196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.

– στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα

– στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων

– στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας  ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

– στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και

– στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:

– στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων

– στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

– στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15