Την αγωνία τους εκφράζουν ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος του Παιδιού ζητώντας να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και κυρίως οι δομές εκείνες που αφορούν τα παιδιά, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος τόνισε ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πρωτοβουλίες για την κοινωνία, την ίδια ώρα με το μνημόνιο δεσμεύει τους πόρους και αυξάνει τις συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά».
 
Επίσης, ο κ. Μόσχος θεωρεί «αδιανόητο την ώρα που η ΕΕ προωθεί μέτρα για τη συγκράτηση των παιδιών εντός του σχολείου και την πρόσβασή τους μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, στην Ελλάδα να συμβαίνει το αντίθετο με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
 

Πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης
 

Το ίδιο αδιανόητο, για τον κ. Μόσχο, είναι και η μη πρόσβαση παιδιών σε δομές της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, εξαιτίας της ανεργίας των γονιών τους και τη διακοπή παροχής ασφάλισης, ενώ επιμένει για ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, πέντε και έξι μηνών, κυρίως νέους.
 
Μάλιστα, επισήμανε ότι «ο Συνήγορος έχει προτείνει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φτώχιας των παιδιών και τη δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου, νομοθετικά κατοχυρωμένου, που θα προέλθει μετά από ένα ευρύτερο διάλογο εκτός από την κυβέρνηση, μεταξύ πολιτικών παρατάξεων, της αυτοδιοίκησης και φορέων».
 
Τέλος, επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής με τη συμμετοχή των Περιφερειών και των δήμων».