Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επιχείρησε να στείλει μήνυμα να μη «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό», ενώ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας».

«Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε» ανέφερε ακόμη ο ΥΠΕΞ, ενώ αναφερόμενος και στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων που «εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».

«Χάρη στην κινητικότητα που δείξαμε, άλλωστε, πετύχαμε μεγάλες χώρες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και ισχυρά κράτη της περιοχής να έχουν καταδικάσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας» υπογράμμισε ακόμα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της».

Επίσης, ο Ν. Δένδιας προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», προσθέτοντας όμως ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, ο Ν. Δένδιας αναφέρει πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες και αποτιμά θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο.

«Ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διαφωνίες» πρόσθεσε ακόμα, ενώ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία, ο Ν. Δένδιας κάλεσε την Ευρώπη να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο.

«Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν. Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το διεθνές δίκαιο» δήλωσε σχετικά.

ΑΟΖ με γειτονικές χώρες

Ακόμα, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές μας χώρες.

«Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο. Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση» σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

«Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών. Στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, τούτο δεν ισχύει. […] Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται περί παράνομων και φαιδρών αυθαιρεσιών, απολύτως ανυπόστατων από πλευράς διεθνούς δικαίου».

«Εφαρμογή των Πρεσπών»

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ν. Δένδιας προαναγγέλλει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες και έχει ήδη δρομολογήσει προεργασίες για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. Σκοπεύει επίσης, να διοργανώσει, στις αρχές του επόμενου έτους, σύνοδο των κρατών μελών της Ε.Ε. με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου, ενώ κατόπιν πρόσκλησης του Ν. Δένδια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα συμμετάσχουν σε άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών της Ε.Ε. τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

«Τέλος, είναι σε εξέλιξη μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους μου, με τους οποίους συζητούμε με ειλικρίνεια τις εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνει ακόμη ο Ν. Δένδιας, και προσθέτει ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί προσεχώς τη Γαλλία και τη Δανία, τις χώρες που διατηρούν επιφυλάξεις.

Ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε ακόμα πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διμερής συμφωνία που «δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας πως η ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της είναι προϋπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Το βλέμμα στον Τραμπ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η αναφορά του στη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, για την οποία ο υπουργός σχολιάζει ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ «βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους», και οι δύο χώρες πραγματοποιούν στρατηγικό διάλογο για μια πλειάδα θεμάτων από την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τις σχέσεις των κοινωνιών μας, την περιφερειακή συνεργασία, την καινοτομία και την αμυντική συνεργασία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας.

Απειλές από Τσαβούσογλου

Μία ημέρα νωρίτερα, σε νέες απειλές προχωρούσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» στη Ρώμη στο οποίο συμμετείχε, δηλώνοντας πως η χώρα του «είναι η εγγυήτρια χώρα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία» ανέφερε σχετικά με την εκμετάλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, υποστήριξε πως η χώρα του ζητάει τη δημιουργία επιτροπής για τη διοχέτευση των εσόδων από τις εξορύξεις, «αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συνεργαστεί», τονίζοντας πως «γι’ αυτό αναγκάστηκα να στείλω πλοία μας».

«Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν, αλλά αν πρέπει να προστατεύσουμε τα πλοία μας θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο» δήλωσε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.