Το βράδυ της Τετάρτης, ένα τοπικό μέσο της Χίου, ο politischios.gr, δημοσίευσε συνεντεύξεις ανθρώπων που υπέστησαν την αστυνομική βαρβαρότητα στους δρόμους του νησιού τους, ως «αντίποινα» στις εικόνες ντροπής του λιντσαρίσματος αστυνομικών στο ξενοδοχείο τους από αγνώστους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ βγήκαν στους δρόμους του νησιού και σταματούσαν οδηγούς, προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους και ξυλοκοπώντας αρκετούς από αυτούς, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο νοσοκομείο.

«Μας σταμάτησαν με το αυτοκίνητο, ήταν δύο διμοιρίες ΜΑΤ, είχα και τα παιδιά πίσω. Τους είπα ότι δεν είμαστε για φασαρίες. αλλά αυτοί μας είπαν: “Ηρθατε στο σπίτι μας και μας γαμ#@τε και θα σας αφήσουμε στον τόπο”! Μετά άρχισαν να σπάνε τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου και χτυπούσαν τα παιδιά πίσω. Αυτή είναι η δημοκρατία που έχουμε, και ξαναγυρίζουμε στη χούντα» ανέφερε ένας από τους καταγγέλλοντες.

Στις καταγγελίες τους, οι κάτοικοι της Χίου κάνουν ευθαρσώς λόγο για πράξεις αντεκδίκησης κατά δικαίων και αδίκων, από τους οργισμένους αστυνομικούς για τα γεγονότα στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, χωρίς τελικά να καταλήξουν στους ενόχους.

Χειρότερα δεν γίνεται, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, την Πέμπτη και λίγο πριν αναχωρήσουν οι κλούβες μαζί με τους άνδρες των ΜΑΤ από το νησί, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα δημιούργησαν ένα νέο… checkpoint για τα άκρα στα οποία μπορούν να φτάσουν, δίχως να λογαριάζουν τον νόμο, αλλά και το τι -υποτίθεται- εκπροσωπούν στην αποστολή στην οποία βρέθηκαν.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά, φορώντας τα κράνη τους και με τα όπλα και τα δακρυγόνα στα χέρια, στράφηκαν κατά των συγκεντρωμένων, πετώντας χημικά και πέτρες, λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο για να αναχωρήσουν από το λιμάνι των Μεστών. Για του λόγου το αληθές, το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας:

Σε άλλο βίντεο, αλλά και σειρά φωτογραφιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άνδρες των ΜΑΤ εμφανίζονται να βανδαλίζουν αυτοκίνητα πολιτών:

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη κατάσταση περιγράφεται και από τη Λέσβο, όπου συνολικά 19 δικηγόροι από τη Μυτιλήνη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για το κρεσέντο βιαιότητας και αστυνομικών αυθαιρεσιών των τελευταίων ημερών στη Λέσβο, στρεφόμενοι κατά παντός υπέχοντος ποινική ευθύνη. Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λεπτομερής περιγραφή των πεπραγμένων των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ κατά την παραμονή τους στο νησί, όπου μεταξύ άλλων, επιτέθηκαν βάναυσα και απρόκλητα κατά ανυπεράσπιστων πολιτών, χρησιμοποίησαν ληγμένα χημικά, προκάλεσαν φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθύβρισαν το σύνολο του πληθυσμού, απείλησαν αρκετούς πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως οργανώσεις αστυνομικών από τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα έχουν καταδικάσει, άλλες σαφώς και άλλες εμμέσως, την «έμπνευση» της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τα ΜΑΤ απέναντι στους πολίτες της Χίου και της Λέσβου, διασαλεύοντας μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα την τάξη σε βαθμό ανεξέλεγκτο. Άπαντες, ζητούν εξηγήσεις για τον σχεδιασμό που έφερε τους αστυνομικούς απέναντι σε πολίτες που ουδέποτε προκάλεσαν

Η κυβέρνηση βρέθηκε έκθετη από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης των ΜΑΤ. Τρεις ημέρες μετά, στην ίδια θέση βρίσκεται και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αλλά πρωτίστως, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπό την ευθύνη του οποίου συνέβησαν όλα τα παραπάνω.

Άραγε, θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κανέναν; Θα λογοδοτήσουν οι δράστες όσων καταγράφηκαν αυτές τις ημέρες στα δύο νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου; Θα απολογηθούν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτόν τον εμπνευσμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό;  Για την αποκατάσταση της τάξης, βεβαίως – βεβαίως, διότι για ευθιξία, ούτε λόγος…

Ή μήπως και εδώ η λύση θα είναι το γενικό μηντιακό σιωπητήριο;

ΥΓ. Το παρακάτω βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης, πριν καν επιστρέψουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στη βάση τους. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οι εικόνες πολλών κρανοφόρων να χτυπούν έναν πεσμένο στο έδαφος δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας:

Δέκα με κράνη και γκλομπ εναντίον ενός στη Χίο