Το ελληνικό ζήτημα τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, αύριο και μεθαύριο, όπως διέρρεαν χθες πηγές από το Βερολίνο.

Στον απόηχο της συνάντησης κορυφής της Α. Μέρκελ και του Φ. Ολάντ στο Βερολίνο την Τρίτη, με τους δύο ηγέτες να διαμηνύουν ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα συζητήσουν πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα, εάν οι Έλληνες τηρήσουν τις δεσμεύσεις και αποδείξουν στις εκλογές την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, με νέες δηλώσεις Α. Μέρκελ, Μ. Ντράγκι, Ο. Ρεν, Β. Σόιμπλε και Γκ. Βεστερβέλε ενέτειναν χθες τις πιέσεις. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωνε χθες πως το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο του G8, ενώ ερωτηθείς για το εάν οι εταίροι της Γερμανίας εκτός Ευρώπης εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχουν σημαντικοί προβληματισμοί».

Μέρκελ-Βεστερβέλε
Μιλώντας στο CNBC η Α. Μέρκελ εκτίμησε πως θα ήταν καλό για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ προσέθεσε πως εάν η Ελλάδα πιστεύει πως μπορούμε να βρούμε περισσότερα κίνητρα, παράλληλα με το Μνημόνιο, τότε πρέπει να το συζητήσουμε. Ερωτηθείσα δε, μιλώντας στο CNN για ποιο λόγο πρέπει οι Έλληνες να υποφέρουν τόσο πολύ τονίζοντας πως η ίδια θα παλέψει για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δήλωσε πως «καταλαβαίνουμε τον πόνο των Ελλήνων, αλλά πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών του παρελθόντος».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος S. Seibert, δήλωσε πως «θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ», ενώ σημείωσε πως η Α. Μέρκελ δήλωσε πως «όπου υπάρχουν ευκαιρίες για πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, μέσω στήριξης για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ίδια η χώρα, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε προτάσεις και να κάνουμε και εμείς». «Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα των συζητήσεων στην Ευρώπη στο μέλλον», εκτίμησε ο κ. Seibert προειδοποιώντας όμως πως το Μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί.

Για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και όχι για κομματικές πολιτικές, ψηφίζουν οι Έλληνες σε αυτές τις εκλογές, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να το γνωρίζουν. «Περιμένουμε ότι όλοι όσοι αποφασίζουν στην Ελλάδα έχουν και επίγνωση των ευθυνών τους», σημείωσε ο κ. Βεστερβέλε και δήλωσε πως διακυβεύονται πάρα πολλά.

ΕΚΤ-Σόιμπλε 
Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι. «Θέλω να δηλώσω ότι η ισχυρή προτίμησή μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εφόσον η Συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο από το ευρώ, δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ», εκτίμησε. Πάντως ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ περιορίστηκε να πει «ουδέν σχόλιο».

Νέα παρέμβαση έκανε χθες και ο Β. Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας παραλείψεων δεκαετιών. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχθεί βοήθεια και το ερώτημα είναι εάν είναι έτοιμη να δεχθεί τους όρους για την παροχή της.

«Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει με πλήρη ψυχραιμία ο ελληνικός λαός», εκτίμησε. Σε ερώτηση δε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να διακόψει τις πληρωμές, απάντησε: «Αυτό δεν γίνεται. Αποτελεί μία μορφή ανευθυνότητας. Δεν μπορεί κανείς να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει όλοι, υποστήριξε, και τόνισε πως η Ελλάδα τώρα πρέπει να λάβει την απόφαση την οποία «θα πρέπει να αποδεχθούμε».

Ολι Ρεν
Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ευρώ και το 2013 εκτίμησε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας όμως πως η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και αυτό προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική κυβέρνηση συνεργα- σίας που θα απολαμ- βάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας.

Ραχόι-Πασέρα
Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μ. Rajoy την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κ. Πασέρα εκτίμησε πως η ελληνική κρίση έτυχε κάκιστων χειρισμών και τώρα απαιτούνται από την Αθήνα ανέφικτα πράγματα. «Το ευρώ χωρίς την Ελλάδα είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, αλλά, σε περίπτωση μιας τέτοια εξέλιξης, χώρες σαν την Ιταλία, θα ήταν οι πρώτες στις οποίες θα γίνονταν αισθητά τα αρνητικά επακόλουθα», είπε.