Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί μέσω του Προϋπολογισμού του 2012 να δημιουργηθούν πλεονάσματα κατά 3 δισ. ευρώ, με συνέπεια να υποχωρήσει το έλλειμμα οριακά κάτω από τα 15 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο δεσμεύει την κυβέρνηση, σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, να μειώσει το έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ (και στο 5,4, αν υπολογιστεί το PSI), ενώ το έλλειμμα του 2011 αναθεωρείται στο 9% (αντί αναθεωρημένου στόχου 8,5 και 7,8% αρχικώς) και η «μαύρη τρύπα» υπερβαίνει το 1 δισ. Αυτό θεωρείται και το πρώτο μεγάλο «αγκάθι», καθώς ο Προϋπολογισμός του 2012 θα προβλέπει και την απορρόφηση όλων των αποκλίσεων που θα προκύψουν εντός του 2011.

Ωστόσο, αν αυτό το ποσό αυξηθεί κι άλλο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και να αναγκαστεί, ίσως, να λάβει κι άλλα μέτρα. Αν αυτό συνδυαστεί με τυχόν βάθεμα της ύφεσης, που υπερβαίνει το 5,5%, την εξ αυτής αβεβαιότητα για την πορεία των φορολογικών εσόδων, καθώς και το μέγεθος της μείωσης των τόκων λόγω του PSI, για το οποίο ουδείς γνωρίζει πόσο θα είναι ακριβώς, δεν θα πρέπει να αποκλείεται τροποποίησή του ή και προσφυγή σε έκτακτα μέτρα σύντομα, που θα δεσμεύουν και όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε μεγάλο όφελος από το «κούρεμα» των ομολόγων, το οποίο εκτιμά ότι θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα λεφτά που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν στη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων κατόχων ομολόγων.

Της κατάθεσης του Προϋπολογισμού στη Βουλή θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το απόγευμα ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος θα τον παρουσιάσουν σε κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει σήμερα στην Αθήνα.