Συνολικά 35 άνθρωποι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα τη Δευτέρα μετά από μια γιγαντιαίων διαστάσεων επιχείρηση των διωκτικών αρχών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής. Η επιχείρηση αφορούσε σε 33 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και 2 υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, τα αδικήματα που διαπράχθηκαν με «πρόσχημα» την ανθρωπιστική δράση αφορούν σε ανταλλαγή και διακίνηση πληροφοριών αναφορικά με:
- τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
- τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
- τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
- τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.
Ασαφές κατηγορητήριο περί εγκληματικής οργάνωσης έως και κατασκοπεία σε βάρος 35 ανθρώπων στη Λέσβο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Στο Νησί», στέλεχος των διωκτικών αρχών υποστήριξε πως «στόχος ήταν το ξήλωμα ενός συστήματος που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια».
Οι τέσσερις ΜΚΟ Sea Watch, josoor International Solidarity, Mare Liberum και FFM, τα μέλη των οποίων παραπέμπφθηκαν συνελήφθησαν, είναι Οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο και τη προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα, ενώ οι συλληφθέντες αφορούν μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους και μέλη πληρωμάτων, καθώς και έναν Πακιστανό και έναν Ιρανό υπήκοο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 5 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο σκάφος Mare Liberum το οποίο ήταν και είναι δεμένο στη Σκάλα Λουτρών. Κατά την έφοδο, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατασχέθηκαν το επιχειρησιακό τετράδιο, χάρτες και σημειώσεις, και αντικείμενα που εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Υπογραμμίζεται ότι στο επιχειρησιακό τετράδιο το οποίο και κατασχέθηκε, υπήρχαν λεπτομέρειες που αφορούσαν:
- τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια,
- τον χρόνο ταξιδιών,
- την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο.
Επίσης σύμφωνα με την αστυνομία μέλη ΜΚΟ φέρεται να διέθεταν «λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ακόμα, διαπιστώθηκε προβολή της δράσης της ΜΚΟ σε μεγάλο αριθμό των μέχρι πρότινος διαβιούντων στον ΚΥΤ της Μόριας με τη διανομή έντυπου υλικού, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση των διαδικασιών της παράνομης δράσης τους».
Ακόμη φαίνεται να βρέθηκαν:
- πίνακες αφίξεων λέμβων από 1 Μαρτίου 2020 στη Λέσβο,
- πίνακες επιχειρούμενων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από 1 Μαρτίου 2020 που δεν τελεσφόρησαν, με στοιχεία που
- προέρχονται από διαδικτυακή σελίδα και από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες,
- χάρτης της ακτογραμμής της νήσου Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού σε αυτές αλλά και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των ροών από τις τουρκικές ακτές.
Οι 35 συλληφθέντες φέρεται, όπως αναφέρει η αστυνομία, να χρησιμοποιούσαν εφαρμογή τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, με σκοπό να δυσχεράνουν το επιχειρησιακό έργο του Λιμενικού κατά το χρόνο που εξελίσσονταν τα ταξίδια των προσφύγων και μεταναστών.
Επιπλέον προστίθεται ότι, μέσω της εφαρμογής, αντάλλασσαν με τους επιβαίνοντες στη λέμβο πληροφορίες αναφορικά με «στίγματα, παραπλέοντα σκάφη, αριθμό επιβαινόντων, σύνθεση αυτών, φωτογραφίες των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στα σύνορα κλπ)». Παράλληλα γίνεται λόγος για «στρατολόγηση» εκ μέρους των ΜΚΟ, ανθρώπων που έχουν κατορθώσει να φτάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η «αδιάκοπη συνέχιση εξέλιξης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα».
Ο «απόρρητος χαρακτήρας» των επιχειρήσεων του λιμενικού
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αστυνομία στα έγγραφα για την υπόθεση που παρουσιάζει το δημοσίευμα, οι 35 συλληφθέντες, επιδίωκαν «να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων Αρχές που ενεργούν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους δράσης για τη ματαίωση ανοίγματος από τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών νέων θαλάσσιων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε».
Αναφορικά δε, με τη συγκεκριμένη «πίεση» η αστυνομία αναφέρεται μεταξύ άλλων σε «δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακριβούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στίγματος της λέμβου με τους παράτυπους μετανάστες με την ειδικότερη επισήμανση ελληνικά/τουρκικά/ διεθνή ύδατα, τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λέμβο, τις θέσεις των παραπλεόντων πλοίων και φωτογραφίες αυτών, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής που επιχειρεί, δημοσιοποιώντας την επιχειρησιακή για την προστασία των συνόρων δραστηριότητά τους»,
Η δημοσιοποίηση ωστόσο στοιχείων αναφορικά με τις επιχειρήσεις της ακτοφυλακής, «δύναται αντικειμενικά λόγω του απορρήτου χαρακτήρα της αποστολής τους να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα της χώρας ή στις διεθνείς σχέσεις αυτής ή στα οικονομικά της συμφέροντα και στη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, διευκολύνοντας έτσι την κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί της Λέσβου (σε απόπειρα 27 περιπτώσεις και πέντε τετελεσμένες)», αναφέρουν τα έγγραφα της αστυνομίας.
Είχαν καταγγείλει παράνομες επαναπροωθήσεις
Ωστόσο γεννώνται ερωτήματα αναφορικά με τις διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων ΜΚΟ, καθώς είναι ορισμένες από εκείνες που έχουν καταγγείλει ιδιαίτερα ηχηρά παράνομες επαναπροωθήσεις του ελληνικού λιμενικού στη Τουρκία, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί από πλήθος δημοσιευμάτων στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, με φωτογραφίες και βίντεο – ντοκουμέντα.
Η Josoor International Solidarity, είχε συμβάλλει στην καταγραφή και μετέπειτα δημοσίευση στοιχείων τον Ιούνιο του 2020, τα οποία καταδεικνύουν πάνω από 900 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Η δεύτερη ΜΚΟ Mare Liberum, από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο κατέγραψε πάνω από 200 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, πράγμα το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις ίδιες καταγγελίες είχε παρουσιάσει και η τρίτη FFM κατά το παρελθόν, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαδικασίες ρουτίνας από πλευράς των ελληνικών αρχών, ενώ η Sea-Watch επίσης έχει προβεί σε παρόμοιες καταγγελίες κατά το παρελθόν
Επομένως εκτός από το ασαφές σε πολλά σημεία κατηγορητήριο όπως αυτό παρουσιάστηκε από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τη Δευτέρα, δημιουργούνται ερωτήματα, αναφορικά με το αν οι διώξεις εναντίον των συγκεκριμένων ΜΚΟ ευσταθούν ή αν πρόκειται για εκδικητικές διώξεις κατά αλληλέγγυων στους πρόσφυγες ανθρώπων, που εκθέτουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις του λιμενικού στη θάλασσα.