Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τροπολογία 12 άρθρων με την οποία δημιουργεί νέο φορέα για την αξιοποίηση των 32 δισ. του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης. Ο συγκεκριμένος φορέας θα στελεχωθεί από 40 άτομα, ενώ ο διοικητής του θα είναι προσωπική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη και ο ετήσιος μισθός του, μαζί με τα μπόνους, θα φτάνει τις 85.000 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, καταγγέλλει «τη δημιουργία ενός νέου ακριβοπληρωμένου μηχανισμού κομματικών χρυσοκάνθαρων που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την νομοθετικά και ουσιαστικά απαράδεκτη τροπολογία».

Ειδική υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης με bonus για Διοίκηση και προσωπικό

Επισημαίνουν πως η νέα υπηρεσία θα στελεχώνεται από επιπλέον μετακλητούς και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, θα δοθεί άμεσα 1εκ ευρώ σε εταιρείες συμβούλων για να διαμορφώσουν την τελική πρόταση που θα υποβάλει το ελληνικό κράτος στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ:

Με τροπολογία 12 άρθρων (την καλή νομοθέτηση πολλοί διαφήμισαν, μόνο το ΠΑΣΟΚ την εφάρμοσε) δημιουργεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νέο φορέα για την «αξιοποίηση» των 32δις του ταμείου Ανάκαμψης. 40 άτομα θα στελεχώσουν τον νέο φορέα με επικεφαλής τον Διοικητή που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ μεριμνά ώστε ο πρωθυπουργικός εκλεκτός να λαμβάνει εκτός από τον μισθό του και τα ανάλογα μπόνους ανεβάζοντας τις ετήσιες αμοιβές του στις 85.000ευρώ!

Φροντίζει μάλιστα, να υπαγάγει την νέα υπηρεσία των «αρίστων» που θα διαχειριστεί τα 32 δις υπό τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σκυλακάκη, γνωστό για την στενή του σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη, κι όχι υπό τον αρμόδιο υπουργό ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη.

Το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου ακριβοπληρωμένου μηχανισμού κομματικών χρυσοκάνθαρων που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την νομοθετικά και ουσιαστικά απαράδεκτη τροπολογία, δεδομένου ότι:

Τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ και υπηρετούν τους ίδιους αναπτυξιακούς στόχους. Ο διαχωρισμός της διαχείρισής τους σε ομάδες εκλεκτών της κυβέρνησης και μη, εγείρει σοβαρές υποψίες για το κατά πόσο θα διαχειριστεί η κυβέρνηση με διαφάνεια και προς όφελος της χώρας τα κονδύλια του ταμείου. Άλλωστε, ήδη λειτουργεί στη χώρα μας η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ κι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου στο οποίο περιλαμβάνονται η Εθνική Αρχή Συντονισμού, μία αρχή ελέγχου, μια πιστοποίησης καθώς και 18 εξειδικευμένες διαχειριστικές αρχές.

Η βουλή ψήφισε μόλις πριν από 10 ημέρες τον νόμο 4735 για την επιλογή των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, κι έρχεται η ίδια η κυβέρνηση να τον καταστρατηγήσει, λέγοντας ότι ο διοικητής του νέου φορέα θα ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού.

Οι μετακλητοί έχουν πλημμυρίσει το Δημόσιο όπως επίμονα αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής. Κι όμως η νέα υπηρεσία θα στελεχώνεται από επιπλέον μετακλητούς και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, θα δοθεί άμεσα 1εκ ευρώ σε εταιρείες συμβούλων για να διαμορφώσουν την τελική πρόταση που θα υποβάλει το ελληνικό κράτος στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε κυβερνητική επιλογή να μη γίνει εκτεταμένη διαβούλευση επί της έκθεσης Πισσαρίδη και να ληφθούν αποφάσεις ενδοκυβερνητικά και όχι με διαδικασίες δημοσίου διαλόγου, ώστε να έρθουν την τελευταία στιγμή οι γνωστοί «σύμβουλοι» της κυβέρνησης να διαμορφώσουν την πρόταση, με το αζημίωτο του ενός εκ. ευρώ!

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρνει τη Βουλή προ τετελεσμένων. Έχει ήδη καθυστερήσει η διαμόρφωση της πλήρους αναπτυξιακής πρότασης που θα καταθέσει η χώρα στον Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που το Κίνημα Αλλαγής προειδοποιούσε από την Άνοιξη για την ανάγκη να τεθεί το προσχέδιο της πρότασης άμεσα σε διαβούλευση, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την έγκαιρη κατάθεσή της».