Υπενθυμίζουμε ότι σε μία εξαιρετικά ψυχοφθόρα κατάσταση επισφάλειας έχουν βρεθεί υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ισσες, υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, που τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετώπισαν, λόγω της πανδημίας, συνεχή εμπόδια στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο. Παρά όμως τις έκτακτες και πρωτοφανείς συνθήκες, οι υπότροφοι οφείλουν να παραδώσουν τις διατριβές τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν στις υποτροφίες του. 181 υπότροφοι απέστειλαν, προς τα αρμόδια Υπουργεία, αναλυτική ανοιχτή επιστολή για την κατάσταση και τα αιτήματά τους, ενώ σε ερώτημα του TPP, το ΙΚΥ αναφέρει ότι βρίσκεται στο στάδιο της απάντησης.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια την παράταση της υποβολής των παραδοτέων τους, αφού η ολοκλήρωση των διδακτορικών τους διατριβών ήταν σχεδόν αδύνατη μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και τα πολύμηνα lockdown.

Η απαίτησή τους είναι απολύτως λογική και αναγκαία επειδή κάθε επιστημονική μελέτη χρειάζεται πρόσβαση σε υποδομές του Πανεπιστημίου. Πολλές διατριβές απαιτούν την υλοποίηση σειράς πειραμάτων για την επιβεβαίωση υποθέσεων, τη χρήση τεχνολογικών μέσων, τη δυνατότητα πρόσβασης σε επιστημονικές βιβλιοθήκες. Σε όλα τα παραπάνω οι συνθήκες της πανδημίας δημιούργησαν σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια: Κλειστές βιβλιοθήκες, κλείσιμο και περιορισμός της χρήσης εργαστηρίων και ερευνητικών μονάδων (λόγω ασθένειας του προσωπικού ή λόγω επιβολής ορίου ατόμων), καθυστέρηση παράδοσης/έλλειψη αναλωσίμων, πρώτων υλών και ανταλλακτικών επιστημονικών μηχανημάτων, αναβολές επιτόπιων ερευνών ή ερευνών σε χώρες του εξωτερικού, αναβολές συνεδρίων κ.ά. ήταν μερικά μόνο από τα εμπόδια που συνάντησαν λόγω της έκτακτης κατάστασης των μέτρων της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά το ΙΚΥ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για μια εύλογη παράταση της προθεσμίας υποβολής των εργασιών, με αποτέλεσμα οι υπότροφοι να απειλούνται ακόμα και με αναγκαστική επιστροφή του συνόλου των υποτροφιών τους αν δεν υποστηρίξουν τις διατριβές τους ως τον Δεκέμβριο του 2022. Όπως οι ίδιοι αναγράφουν σε επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σε μια τέτοια περίπτωση οι υπότροφοι θα καλούνταν να επιστρέψουν από 17.200 έως 27.060 ευρώ ανάλογα με το χρονικό διάστημα χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί δε ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 15-30 μήνες από τότε που έλαβαν τα τελευταία τροφεία από το ΙΚΥ και βρίσκονται σε συνθήκη ακραίας επισφάλειας, έτσι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να ζητήσουν και άλλη εργασία για την επιβίωσή τους, κάτι που επίσης συμβάλλει σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της επιστημονικής τους έρευνας.

Το ΙΚΥ στις παραπάνω υπαρκτές ανησυχίες απαντά αρνητικά, επιμένοντας στην αρχική προθεσμία, ενώ παράλληλα δεν γίνεται ούτε λόγος για την επέκταση του οικονομικού σκέλους των προγραμμάτων, ώστε η παράταση να αντιστοιχεί σε οικονομική στήριξη των υποψηφίων έως τη λήξη των εργασιών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

– Για την παράταση της τελικής ημερομηνίας καταβολής των παραδοτέων των υποτρόφων του ΙΚΥ για χρονικό διάστημα αντίστοιχο της περιόδου των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023.

– Για την κατάργηση της απαίτησης υποχρεωτικής επιστροφής των τροφείων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διδακτορικής εργασίας εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

– Για την αντιμετώπιση των συνθηκών ανασφάλειας των υποψηφίων διδακτόρων, για την παροχή όλων των απαραίτητων πόρων για όλο το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης της διατριβής τους