Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μέσω click away και click in shop, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, όταν δώσουν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλης Σταμπουλίδης στο «Έθνος». Το άνοιγμα δε, του λιανεμπορίου θα γίνει με οριζόντιο τρόπο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα εμπορικά κέντρα θα υποδεχτούν και πάλι πελατεία. Παράλληλα, θα είναι απαραίτητη η αποστολή αριθμού «2» στο 13033 πριν από κάθε αγορά.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται:

  • Άνοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.
  • Άνοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

«Ανάγκη για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων»

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η ελπίδα πολλών καταστημάτων βρίσκεται στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι το πιθανότερο συγκεκριμένοι κλάδοι να ανοίξουν τη Δευτέρα μέσω click away και click in shop «να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα φυσικής παρουσίας του καταναλωτή σε κάποιο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού και για περιορισμένο χρονικό διάστημα» σημειώνει.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι επιχειρήσει χρήζουν άμεσων μέτρων στήριξης όπως το «κούρεμα» οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε 120 δόσεις. «Όσο καθυστερεί το άνοιγμά τους, έστω και υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης η τελική επιλογή. Όποια και αν είναι όμως, θα πρέπει να την υποστηρίξει με πράξεις και να μην αφήσει στο έλεος του Θεού εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία. Ζητάμε το αυτονόητο. Να λειτουργήσουμε με κανόνες», υπογράμμισε.

Ωστόσο επέρριψε το βάρος στους επιστήμονες που γνωμοδοτούν σχετικά για τις αποφάσεις λέγοντας καλώντας τους να «σταθμίσουν τα πράγματα» και να «αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας όμως και τις ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή που προκαλούν».

«Έπρεπε να έχει ανοίξει η αγορά»

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Μιχάλης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι η αγορά «έπρεπε να έχει ανοίξει χθες» ενώ ισχυρίστηκε επίσης πως η μέθοδος «click away» σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα ενδύματα, τα υποδήματα και τα κοσμήματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επομένως, «γι’ αυτό είπαμε ότι μόνο για αυτούς τους κλάδους, θα υπάρξει το εργαλείο “click in shop”, έτσι ώστε, με την τήρηση των μέτρων που ισχύουν, όπως μέχρι τέσσερα άτομα σε καταστήματα 100τμ και με ραντεβού, να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει την αγορά που επιθυμεί. Αυτό πρέπει να γίνει ειδικά τώρα, που είναι η εκπτωτική περίοδο διότι αν δεν πουλήσουν αυτές οι επιχειρήσεις τα προϊόντα τους, πώς θα αγοράσουν -για παράδειγμα- τα ρούχα και τα παπούτσια της επόμενης σεζόν», σημείωσε.

Σκληρότερο lockdown στο τραπέζι και τρίτο κύμα καθ’ οδόν

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιτρέψει έστω και έτσι την επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου οι ειδικοί προειδοποιούν τόσο για επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ το ενδεχόμενο σε επιστροφή σκληρότερης καραντίνας όπως του περασμένου Μαρτίου είναι ανοιχτό.

«Σίγουρο το τρίτο κύμα της πανδημίας» – Στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου

Πιο συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, εκτίμησε ότι πλέον το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι απολύτως σίγουρο εγείροντας ανησυχία για το αν αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί με το σύστημα υγείας στην υφιστάμενη κατάστασή του.

Από πλευράς του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι «αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί».

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο είπε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε». Αντιθέτως υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».