Αναδημοσίευση από alterthess.gr

Ο “Ραγιάς” εδώ και ένα χρόνο έχει βγάλει όλα τα νέα αλλά και παλιά πολύτιμα βιβλία του σε εκποίηση ενώ μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη με 70% έκπτωση.

“Δεν μπορούμε να δουλέψουμε άλλο, ειδικά από όταν καταργήθηκε η ενιαία τιμή του βιβλίου”, λέει στο alterthess.gr η Σοφία Ραγιά και εξηγεί πως πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς τα μεγάλα βιβλιοπωλεία παίρνουν μεγάλες ποσότητες, κάνουν καλύτερες συμφωνίες με τους εκδότες και εκπτώσεις ακόμα και μείον 30% στο πελάτη.

“Σήμερα τα βιβλία κυκλοφορούν σε σούπερ μάρκετ και άλλες αλυσίδες σε εξευτελιστικές τιμές. Οι εκδότες δεν κράτησαν αξιοπρεπή στάση. Το κακό ξεκινά από εκεί”, τονίζει η Σοφία και εξηγεί πως πέρα από αυτό όταν οι εκδότες επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να ξεφορτωθούν όλο το στοκ δημιούργησαν μία νέα νοοτροπία στην αγορά με βιβλία στις τιμές των 1,2,3.

“Έτσι ένα νέο βιβλίο να έβγαινε και να είχε 15-20 ευρώ οι άνθρωποι δεν θα το έπαιρναν. Για αυτό έκλεισαν και πολλοί εκδοτικοί οίκοι” συνεχίζει η Σοφία.

Οι δύο γυναίκες μεγάλωσαν στο μαγαζί όπως λένε όταν τις ρωτώ πως πήραν τότε την απόφαση να κρατήσουν το βιβλιοπωλείο του πατέρα τους από “μια σταλιά παιδιά”.

“Αυτό αγαπήσαμε, αυτό κάναμε αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μέλλον”, λέει η Σοφία.

“Το θεωρήσαμε κάτι φυσικό. Μετά από τόσα χρόνια”, λέει η Ουρανία και συνεχίζει: “μας λέγαν σταματήστε να είστε ρομαντικοί το βιβλίο είναι εμπόριο”.

Μάλιστα θυμάται πως τότε της πρότειναν να πάει στην Εμπορική Τράπεζα που ήταν δίπλα στο βιβλιοπωλείο στην Τσιμισκή και τους απαντούσε: “κάνετε πλάκα θα αφήσω το μαγαζί;”.

“Σήμερα θα είχα πάρει σύνταξη”, λέει χαριτολογώντας και σπεύδει να προσθέσει: “Δεν το μετανιώνω , το αγαπάω το είδος. Νιώθω φορτωμένη. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Φτάσαμε στο σημείο να το βλέπουμε ως οικονομικό βάρος”.

“Προσπαθούμε να διώξουμε το στοκ μέχρι τέλος του μήνα. Όσα δεν πουληθούν θα γίνουν πολτός και θα πάνε στην ανακύκλωση. Είναι κρίμα.”, λέει η Σοφία.

“Είναι πολύ άσχημα μετά από τόσα χρόνια να σταματάς . Νιώθεις να πληγώνεσαι. Στο βιβλίο δεν πρόκειται να ξαναμπλέξουμε”, προσθέτει.

Τις ρωτάω πως ήταν τότε τα πράγματα. Όταν η Θεσσαλονίκη είχε βιβλιοπωλεία με ανθρώπους που τους ενδιέφερε το βιβλίο.

“Τα πράγματα άλλαξαν παρά πολύ από τότε. Οι παλιοί βιβλιοπώλες ήταν κύριοι. Δεν υπήρχαν προστριβές και πονηριές μεταξύ τους. Έκαναν και παρέα, έπιναν καφέ, ήταν πιο ζεστό τότε το κλίμα. Δεν υπήρχε το ποιος θα κλείσει τον άλλο”, λέει η Σοφία.

“Αυτό που έκαναν το έκαναν από αγάπη. Δεν βγαίνει από το βιβλίο κέρδος”, μου λέει επιμένοντας.

“Ήταν στέκι και όχι απλά εμπόριο. Ήταν μια παρέα”, λέει και η Ουρανία και προσθέτει: “Θυμάμαι τον πατέρα τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει με κάποιους από αυτούς είχαν ορίσει μία συγκεκριμένη μέρα και πήγαιναν σε ένα καφενείο στην Ανθέων”.

Από το βιβλιοπωλείο στην Τσιμισκή πέρασε όλος ο πνευματικός κόσμος της πόλης συγγραφείς, ποιητές και όπως περιγράφουν οι δύο γυναίκες καθόντουσαν και συζητούσαν ώρες ατελείωτες.

Μεταξύ πολλών άλλων ο Κωστής Μοσκώφ, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Τόλης Καζαντζής, ο Τάκης Βαρβιτσιώτης, ο Μάρκος Μέσκος, ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Τόλης Νικηφόρου.


Πολτός εκατοντάδες βιβλία ανεκτίμητης αξίας;

Ένα πρόβλημα απερίγραπτης γραφειοκρατίας έχει προκύψει και για το οποίο έχουν ευαισθητοποιηθεί εκατοντάδες πολίτες της πόλης. Παρότι οι ιδιοκτήτριες του θέλουν να δωρίσουν όλα τα βιβλία που έχουν απομείνει είτε σε κάποιο δημόσιο οργανισμό όπως το πανεπιστήμιο, σχολεία ή σε κάποια δημοτική βιβλιοθήκη θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ.

Όπως εξηγεί η Ουρανία σε οποιοδήποτε δωρεά πρέπει να πληρωθεί το ΦΠΑ που θα εμφανιστεί στο ποσό του τιμολογίου. “Αν είχαμε τα χρήματα αυτά δεν θα κλείναμε. Θα φύγουμε χωρίς χρήματα αλλά τουλάχιστον και χωρίς να χρωστάμε”, λέει οργισμένη η Ουρανία.

“Όσοι μας στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια όπως τμήματα του ΑΠΘ ήρθε η ώρα να τους το ανταποδώσουμε και να δωρίσουμε το στοκ μας. Γιατί να μην μπορούμε να το δωρίσουμε;”, διερωτάται.

Λόγω των οικονομικών δυσκολιών το βιβλιοπωλείο πρέπει να έχει “καθαρίσει” με υποχρεώσεις και συναλλαγές πριν από το τέλος του έτους και μόνη λύση που είναι δεδομένη μέχρι αυτή την ώρα είναι η πολτοποίηση πολύτιμων και χρήσιμων βιβλίων που θα μπορούσαν να κοσμούν δεκάδες βιβλιοθήκες της χώρας!


Παράθυρο για λύση από την ΓΓΔΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η εν λόγω διάθεση εμπίπτει στην έννοια της δωρεάν διάθεσης αγαθών από επιχειρήσεις προς ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, μέσω φορέων φιλανθρωπικού ή κοινωφελούς σκοπού και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται ως φορολογητέες παραδόσεις αγαθών, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του κώδικα ΦΠΑ και δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 της Υπουργικής Απόφασης ΠΟΛ. 1095/2014.

Ειδικότερα, «η δωρεά αυτή δεν υπόκειται σε ΦΠΑ εφόσον τα δωριζόμενα δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση ιδίως λόγω λαθών ή ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία, την επισήμανση ή το ζύγισμα, ή λόγω απόσυρσης από την αγορά κτλ και οι αποδέκτες είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό. Επιπρόσθετα, η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καθορίζει τις υποχρεώσεις των δωρητών και των αποδεκτών καθώς και τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση«η διάθεση μεγάλου αριθμού βιβλίων σε φορείς φιλανθρωπικού ή κοινωφελούς σκοπού, παρέχει πρόσβαση στη μάθηση και την ενημέρωση σε μεγάλο αριθμό πολιτών που αδυνατεί να διαθέσει χρηματικά ποσά για την αγορά τους, ιδίως ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης».

Το alterthess.gr επικοινώνησε με τις ιδιοκτήτριες του βιβλιοπωλείου οι οποίες ενημερώθηκαν για την εξέλιξη και ανέφεραν πως την Παρασκευή θα καταθέσουν την σχετική αίτηση σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΓΓΔΕ ενώ η απάντηση αναμένεται εντός 2-3 ημερών.