Η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν δίστασε να ρίξει δακρυγόνα και κρότου λάμψης ακόμη και σε παιδιά όταν πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον φράχτη και έριξαν ένα μέρος του.
This is a transit camp for #refugees and #migrants full of tear gas. This is #Europe in 2016. pic.twitter.com/2XLrDK1lCl
— MSF Sea (@MSF_Sea) February 29, 2016
I've seen children collapsing from being gassed, my skin is burning there's so much gas in the air.Refugees not giving up, approaching fence
— Monika Kalinowska (@mkalinowskaa) February 29, 2016
BREAKING: The #FYROM authorities have just used tear gas on the protesting #people waiting to cross the border which includes many children.
— MSF Sea (@MSF_Sea) February 29, 2016
Fence was broken, followed by gas bombs. People are gassed, children are crying, chaos. pic.twitter.com/MCRF4JkNAX
— Monika Kalinowska (@mkalinowskaa) February 29, 2016
Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα σύνορα ανοίγουν για ελάχιστη ώρα και επιτρέπεται η σε πολύ λίγα άτομα να περάσουν, την ώρα που περίπου 7.000 ασφυκτιούν στον καταυλισμό.
Νωρίτερα άνοιξε το πρωί της Δευτέρας το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ και επετράπη σε μόλις 50 άτομα, να περάσουν με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.
Η κατάσταση στο σημείο παραμένει ασφυκτική, καθώς οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αυξάνονται, με την γειτονική χώρα να ανοίγει τον διάδρομο για ελάχιστες ώρες και επιτρέποντας την διέλευση σε ελάχιστους ανθρώπους.
Το Σάββατο, η ουδέτερη ζώνη άνοιξε για 4 ώρες με 300 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να περνούν στην ΠΓΔΜ. Την Κυριακή τα σύνορα παρέμειναν κλειστά, μέχρι το βράδυ οπότε και άνοιξαν, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να ενημερώνουν πως θα δεχθούν μέχρι 300 πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό υπολογίζεται μεταξύ 6.500-7.000.
Το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν στον Πειραιά ακόμη 1.810 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο, με το πλοίο Αριάδνη. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 1.360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Οι νέες αφίξεις αναμένεται να φιλοξενηθούν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Στους 5.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.
Από σήμερα Δευτέρα, ξεκινά και η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, καθώς περίπου 308 μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου από όπου θα τους παραλάβουν οι τουρκικές αρχές.
Παράλληλα γίνεται και προετοιμασία για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex. Επίσης το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται πια και στους μετανάστες που δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και προέρχονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.