Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση κατά του κορονοϊού τίθενται σε αναστολή, ενώ για να καλυφθούν τα κενά στη μάχη θα ριχτούν ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί, πολλοί εκ των οποίων βλέπουν τις άδειες τους να πηγαίνουν πίσω, αφού η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανάκληση αδειών σε δημόσιες δομές υγείας.

Οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, προχωρώντας σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις το πρωί της Τετάρτης, έξω από τα νοσοκομεία, αντιδρώντας σε αυτά τα μέτρα, ενώ την Πέμπτη το πρωί προγραμματίζουν στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

«Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τόνιζε η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία καλούσε στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο «Άγιος Ανδρέας» προχώρησαν σήμερα Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη. Υπολογίζεται ότι από αύριο η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, με τα νοσοκομεία να είναι στα όρια τους. Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Χθες Τρίτη, ο τέως πια αναπλ. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, όπως χαρακτηριστικά είπε. Μάλιστα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα απ’ τις υποχρεωτικές αναστολές εργασίας υγειονομικών, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.