Τα μέτρα πρώτα θα υποβληθούν προς έγκριση στην τρόικα
 
«Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες, η βασική συμφωνία μου δίνει μια βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα έλθουν στην Βουλή μόλις λάβουν την έγκριση της τρόικας και των εταίρων. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων «όχι όμως για τα μέτρα».
 
Εξάλλου, μετά τη ρήτρα «απόκλισης» φαίνεται πως η ελληνική πλευρά βάζει δυναμικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα την πρόταση υιοθέτησης ρήτρας επίτευξης στόχων, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Στουρνάρας, που εξήγησε οτι θα επιδιωχθεί μια «συμμετρική ρήτρα». Για ρήτρα αντικατάστασης των επώδυνων μέτρων, σε περίπτωση που δοθεί η επιμήκυνση και υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην υλοποίησή τους έκαναν λόγο με τη σειρά τους οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ .
 
Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν μέχρι το 2016 γιατί το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια τα κάνει πιο ήπια πιο φιλικά» και πρόσθεσε πως πρέπει «να εφαρμοστεί η ρήτρα αντικατάστασης, δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικά οι δύσκολες περικοπές γιατί θα έχει πάρει μπρος η οικονομία, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μίλησε για ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων, σε περίπτωση επιμήκυνσης, «από όλα εκείνα που θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων», αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα παρα πολύ σημαντικό μέτρο που θα αποτελέσει μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση.
 
Κατά τα άλλα και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία στους βασικούς άξονες για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέδειξαν όμως και την ανάγκη να υπάρξει και υψηλού επιπέδου πολιτική διαπραγμάτευση. «Παράλληλα με τη συζήτηση που κάνουμε με την τρόικα, πρέπει να ξεκινήσει εντατική πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο», προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ο κ. Βενιζέλος. «Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες, αλλά η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα, έτσι ώστε όταν θα έρθει το όλο πακέτο στη Βουλή, να είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά την ανάπτυξη, τη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κάθε τι άλλο που μπορεί να υπάρξει ως μεταρρύθμιση», επισήμανε ο κ. Κουβέλης.
 
Πηγές της Ιπποκράτους μετά τη συνάντηση σημείωναν: Το ΠΑΣΟΚ «σεβάστηκε τη θέση του πρωθυπουργού για εξειδίκευση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, τώρα, όμως, είναι η ώρα και η ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση», για να συμφωνηθεί η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, η άμεση εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο και η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω μείωσής του, με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
 
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων, τόνιζαν πως θα ψηφιστούν όταν μπορεί να ειπωθεί στη Βουλή «ολόκληρη η αφήγηση», δηλαδή όταν παράλληλα με τα μέτρα θα συμφωνηθεί και το παραπάνω ολοκληρωμένο πακέτο, όπως το παρουσίασε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε να ψηφιστεί κάτι αβέβαιο και ανολοκλήρωτο», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
Όσον αφορά στη διάρθρωση του πακέτου μέτρων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «έχει διαταραχτεί» η αναλογία ανάμεσα στις περικοπές που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και σημείωναν ότι προκειμένου να υπάρξει αποκατάστασή της, το βάρος πρέπει να πέσει σε εκείνο «που έχει επισημάνει από την αρχή το ΠΑΣΟΚ», όπως επισήμαιναν, δηλαδή στη συμφωνία για παράταση και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου.
 
Ακόμη, ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των οριζόντιων παρεμβάσεων και στα δώρα και πως το ποσό που περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων και προβλέπεται να αντληθεί από τέτοιες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή μέσω κλιμακωτών περικοπών.
 
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κουβέλης μετέβη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, όπου συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και ηγετικά στελέχη του κόμματος, τους ενημέρωσε για τη συμφωνία και συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης είπε στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως δεν θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή αν δεν έχουν εξασφαλιστεί δεσμεύσεις για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Γι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρότεινε ο κ. Σαμαράς να έρθει άμεσα σε επαφή με Ευρωπαίους εταίρους ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά η διαπραγμάτευση.
 
Σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ο κ. Κουβέλης διατύπωσε επιφυλάξεις για τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα εφαρμοστεί, ενώ για τις περικοπές στα δώρα επέμεινε να μην καταργηθούν, αλλά να γίνουν κλιμακωτά περικοπές, όπως και να εξισορροπηθούν και να μην καταργηθούν τα εποχικά επιδόματα.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης επέμεινε στην υιοθέτηση της πρότασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ώστε οι αποχωρήσεις των 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο να γίνουν, είτε με αγορά πλασματικού εργάσιμου χρόνου, είτε με καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
 
Συμφωνία επί των βασικών αξόνων των μέτρων επήλθε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η συνάντηση «πήγε καλά» και ότι σήμερα το απόγευμα (στις 6.30) θα παρουσιαστεί η λίστα με τα μέτρα στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής της τρόικας.
 
Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού την Κυριακή επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας και από Δευτέρα θα υπάρξει νέος γύρος επαφών με τον υπουργό Οικονομικών.
 
Εν τω μεταξύ λαμβάνει χώρα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους υπουργούς Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, Υγείας, κ. Αντ. Λυκουρέτζο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μ. Σαλμά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ για φέτος ανέρχεται στα 2-2,5 δις ευρώ. Επίσης, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,5 δις ευρώ (με παραδοχή για ένα κούρεμα 300 εκατ. ευρώ, αφού οι προμηθευτές διεκδικούν 1,8 δις ευρώ), αλλά τώρα έχουν φθάσει τα χρέη του στα 3 δις ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι, το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί αύριο, στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών), παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
 
Παράλληλα, γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.
 
Όλα δείχνουν ότι μετά το Eurogroup (8 Οκτωβρίου) θα κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην έρθει το πακέτο λιτότητας αλλά όπως δήλωσαν Κουβέλης kai Βενιζέλος και υπαινίχθηκε ο Γ. Στουρνάρας να συνοδεύεται με ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο με την δυνατότητα αντικατάστασης επαχθών μέτρων εφόσον τα έσοδα κινηθούν καλύτερα από τις προβλέψεις και φυσικά με μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των εταίρων για το ελληνικό αίτημα της επιμήκυνσης.
 
Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης το οποίο αφορά την ένταξη του πακέτου των μέτρων από τη Βουλή στο πλαίσιο του αιτήματος της επιμήκυνσης.
 
Ως προς τις περικοπές 7,5 δισ. ευρώ (εισπρακτικά μέτρα, φορολογία) συζητούν να γίνουν κλιμακωτά και με συγκεκριμένα κριτήρια.