Κόλαφος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την «ωμή βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις» κατά δημοσιογράφων στη Λέσβο
Στο στόχαστρο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) τίθεται η στρατηγικής της έντασης και της καταστολής των δημοσιογραφικών ελευθεριών στη Λέσβο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Με τίτλο «Η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί ωμή βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσουν το ρεπορτάζ για την προσφυγική κρίση», δημοσιεύουν αναφορά – διαμαρτυρία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν Έλληνες και αλλοδαποί δημοσιογράφοι στο νησί.
«Προκειμένου να αποφευχθούν οι επαφές τους με τους αιτούντες άσυλο, η αστυνομία περιόρισε τη μετακίνηση δημοσιογράφων στη Λέσβο, φτάνοντας στο σημείο να συλλάβει βίαια τον ανταποκριτή της γερμανικής Die Welt. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έναν στρατηγικό περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος στην ενημέρωση, ο οποίος πρέπει να αρθεί αμέσως» αναφέρει εισαγωγικά η αναφορά των ΡΧΣ.
Στη συνέχεια, κάνουν ειδική αναφορά στην επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο δημοσιογράφος της γερμανικής Die Welt, Ιάσωνας Αθανασιάδης, περιγράφοντας το περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας και βιαιότητας, επικαλούμενοι το σχετικό ρεπορτάζ του TPP. «Το μόνο που έκανα ήταν αν περπατήσω σε μια σκηνή δημόσιας αστυνομικής βίας, να δηλώσω τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και να προσπαθήσω να μιλήσω με ένα από τα θύματα» δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο δημοσιογράφος, μιλώντας στο TPP.
«Όταν ο Ιάσωνας Αθανασιάδης, ανταποκριτής της γερμανικής Die Welt, πλησίαζε έναν προσφυγικό οικισμό στη Λέσβο, στις 11 Σεπτεμβρίου μετά από μία πορεία αλληλεγγύης, ξαφνικά είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει βίαια αρκετούς Έλληνες. Δήλωσε την δημοσιογραφική του ιδιότητα και ξεκίνησε να μιλάει με έναν από τους συλληφθέντες. Ωστόσο, έγινε ο ίδιος στόχος της αστυνομικής βίας. Ισχυριζόμενοι πως δεν σεβάστηκε μία αστυνομική εντολή, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να του περάσουν χειροπέδες. Τρεις ή τέσσερις από αυτούς τον πέταξαν στο έδαφος και πίεσαν το σώματα του με τα γόνατά τους τόσο σκληρά που εκείνος φώναξε από τον πόνο. Απελευθερώθηκε μόνο μετά από μία ώρα κράτησης» συνεχίζει την περιγραφή η αναφορά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αναφορά, η οργάνωση έχει επισυνάψει τόσο το βίντεο της στιγμής της βίαιης σύλληψης του δημοσιογράφου, όσο και το ρεπορτάζ του TPP για το γεγονός.
«Αμέσως, τρία ή τέσσερα άτομα έπεσαν επάνω μου, παλεύοντας με τα χέρια και τα πόδια και σπρώχνοντάς με, πιέζοντας με τα γόνατά τους την πλάτη και τα πόδια μου. Φώναξα επανειλημμένα ότι δεν αντιστέκομαι και μετά φώναξα με πόνο καθώς με κακοποιούσαν. Στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια μου πολύ σφικτά πίσω από την πλάτη μου, χωρίς να μου ανακοινώσουν σύλληψη, ή ότι σκόπευαν να με συλλάβουν ή ότι θα μου έβαζαν χειροπέδες» περιέγραψε στο TPP ο Ιασ. Αθανασιάδης.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ:
Δημοσιογραφία και αλληλεγγύη κάτω από τις μπότες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στη Λέσβο
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο επικριτική για την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως ο Ιάσ. Αθανασιάδης είναι ένας από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας, αφήνοντας πάνω από 11.000 άτομα χωρίς καταφύγιο το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου.
«Από τότε, η ελληνική αστυνομία εναλλάσσεται μεταξύ αδειών και απαγορεύσεων για τους επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να εισέλθουν στο στρατόπεδο της Μόριας, ή σε έναν κοντινό προσωρινό χώρο προσφύγων. Οι περιορισμοί έχουν παρατηρηθεί, επί παραδείγματι, από την Isabel Schayani της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, από την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Franziska Grillmeier, από τη Maria Malafardis της γαλλικής Liberation, από τον Mortaza Behboudi της γαλλογερμανικής ARTE, από τη Marina Rafenberg ανταποκρίτρια πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, και από την Katy Fallon, εργαζόμενη σε αγγλόφωνα μέσα. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικοί αιτιολόγησαν τους περιορισμούς με τον Covid 19, στρατιωτική επιχείρηση ή απλώς διαταγές, σε άλλες περιπτώσεις ζητούσαν ειδικές πιστοποιήσεις, όπως έχουν ενημερωθεί οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» συνεχίζει η έκθεση, που καταγράφει τις αναφορές των δημοσιογράφων (στο κείμενο με ενεργά λινκ).
Στη συνέχεια, η αναφορά περιλαμβάνει δήλωση του επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Pavol Szalai, επισυνάπτοντας μάλιστα και ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν επτά οργανώσεις Ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, την περασμένη Τετάρτη και με αποδέκτες τον υπουργό Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Καραμαλάκη. Στην επιστολή που υπογράφουν ακόμα οι οργανώσεις ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), αφού υπενθυμίζουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή γεγονότα στην ορμπανική Ουγγαρία και ζητούν από τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζουν την σημασία της ενημέρωσης για την προσφυγική κρίση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
«Η στρατηγική των ελληνικών αρχών είναι ξεκάθαρη: αποθαρρύνει τους δημοσιογράφους από το να καταγράφουν πως διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση στη Λέσβο, ακόμα και με κόστος την αστυνομική βία. Όχι μόνο παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου, αλλά αρνούνται επίσης το δικαίωμα ενημέρωσης στο τοπικό και διεθνές κοινό, καθώς γίνεται λόγος για την βοήθεια στην Ελλάδα. Οι αρχές πρέπει αμέσως να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στους χώρους προσφύγων» αναφέρει στη δήλωσή του ο P. Szalai.
Το δημοσίευμα κλείνει με την υπενθύμιση πως από το 2017 και έπειτα, η ελληνική αστυνομία έχει δυσκολέψει τα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης από τη Λέσβο, έχει διώξει δημοσιογράφους και απέτυχε να προστατέψει άλλους από επιθέσεις από κατοίκους κατά μεταναστών.
Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης, κατά τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση, απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων στον χώρο, με την αστυνομία να μοιράζει το δικό της βίντεο «κάλυψης» της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ την ίδια αντιμετώπιση επιφύλασσαν οι αρχές και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί πως μόλις την Τρίτη, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στο νησί.
«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανησυχεί για αναφορές αρκετών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να καταγράψουν τον απόηχο της πυρκαγιάς στο καμπ της Μόριας στη Λέσβο, όπου τους απαγορεύεται να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές από την αστυνομία» υπογράμμιζε στην ανάρτηση του την περασμένη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την οποία συνόδευε λεπτομερή αναφορά για την παρεμπόδιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο.
Διαβάστε σχετικά:
Διαμαρτυρία στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων στη Λέσβο