Σε μια διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η CPJ μίλησε με δημοσιογράφους επί τόπου για το πώς έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες για την ενεργοποίηση της κριτικής αναφοράς. Δείτε τι έμαθε η CPJ:

Οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων βαραίνουν την ελληνική δημοσιογραφία

Ο δημοσιογράφος ερευνητής Σωκράτης Γκιόλιας, ο οποίος σκοτώθηκε το 2010, και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, που σκοτώθηκε το 2021, δολοφονήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες από επαγγελματίες δολοφόνους στο δρόμο, και δεν υπήρξαν συλλήψεις σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι αρχές εξέδωσαν σχετικές ενημερώσεις για τον Γκιόλια, και ενώ οι αρχές λένε ότι εξετάζουν τι συνέβη στον Καραϊβάζ, η οικογένεια και οι συνάδελφοί του είναι δυσαρεστημένοι από τον ρυθμό της έρευνας.

Η CPJ συναντήθηκε με τη χήρα του Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ, στο μπαλκόνι του σπιτιού της στην Αθήνα με θέα το σημείο στον δρόμο όπου σκοτώθηκε ο σύζυγός της. Επισήμανε στην CPJ τη συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνει τις αρχές για την υποτονική εργασία τους και για την αποτυχία ενημέρωσης της οικογένειας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτώ τη σιωπή», έγραψε, προσθέτοντας ότι άκουσε τις φήμες για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την εποπτεία της αστυνομίας, Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με την Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ και εξέδωσε δήλωση ότι η έρευνα θα συνεχιστεί «μέχρι να οδηγηθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη».

Αλλά η διαβεβαίωση αποδείχθηκε ψυχρή παρηγοριά στους πολλούς δημοσιογράφους που παρακολουθούν στενά την υπόθεση. «Στην Ελλάδα, όπου τα πάντα διαρρέουν, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαρροές σχετικά με αυτήν την έρευνα είναι πολύ ενδεικτικό», είπε ένας δημοσιογράφος στο CPJ υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένων των ευαισθησιών που εμπλέκονται. Άλλοι δημοσιογράφοι είπαν στο CPJ ότι ήταν δύσπιστοι ότι η έρευνα θα έδινε οποιεσδήποτε απαντήσεις, ειδικά επειδή ο Καραϊβάζ κάλυψε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με αστυνομικούς, αξιωματούχους και πολιτικούς. Η ελληνική ελίτ, είπαν, δεν ενδιαφέρεται πολύ να δει μια ενδελεχή έρευνα να καρποφορήσει.

Η απειλή βίας έχει παγώσει το ρεπορτάζ

Για πολλούς δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, τις διαδηλώσεις, το προσφυγικό, η απειλή της βίας είναι μέρος της καθημερινής τους επαγγελματικής ζωής. Εξτρεμιστικές ομάδες εξαπέλυσαν επίσης εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης. Οι αρχές στις περισσότερες περιπτώσεις απέτυχαν να εντοπίσουν τους δράστες, επιδεινώνοντας τα συναισθήματα των δημοσιογράφων ότι βλάπτουν τον εαυτό τους απλώς κάνοντας τη δουλειά τους. «Όταν δολοφονήθηκε ο Καραϊβάζ, ήμασταν παγωμένοι. Αυτό το συναίσθημα είναι ακόμα μαζί μας», είπε στο CPJ η Ελίζα Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος στο ερευνητικό δίκτυο Inside Story. Ο Θοδωρής Χονδρογιάννος, δημοσιογράφος στο ερευνητικό δίκτυο Reporters United, είπε ότι εφόσον η δολοφονία του Καραϊβάζ δεν διερευνηθεί σωστά, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο και οι πηγές μπορούν επίσης να υποθέσουν το ίδιο».

Οι δημοσιογράφοι ανησυχούν για τις παρακολουθήσεις

Τον Νοέμβριο του 2021, η εφημερίδα EfSyn ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν το κινητό τηλέφωνο του Σταύρου Μαλιχούδη, ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2022, η Reporters United αποκάλυψε κυβερνητικά έγγραφα που έδειχναν ότι οι αρχές είχαν υποκλέψει με παρόμοιο τρόπο τηλέφωνο που ανήκε στον οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη το 2020. Ο Κουκάκης είπε επίσης ότι το 2021 το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί με λογισμικό υποκλοπής Predator, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες ενός τηλεφώνου, κείμενο μηνύματα, κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες, ιστορικό Διαδικτύου και επαφές. Η εταιρεία που πουλά το Predator, η Intellexa, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι εμπορεύεται τα προϊόντα της στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε ότι παρακολουθούσε τους δημοσιογράφους. Όμως, το καλοκαίρι, όταν ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του ήταν στόχος του Predator – πυροδοτώντας ένα πολιτικό σκάνδαλο που κατέληξε στην παραίτηση του αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών της Ελλάδας και του βοηθού του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν επίσης ανιψιός του – το κοινοβούλιο υποσχέθηκε να ερευνήσει τη χρήση του spyware και άλλα εργαλεία παρακολούθησης. Η έρευνα, ωστόσο, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο χωρίς συμπεράσματα, καθώς η κοινοβουλευτική έρευνα δεν πήρε συνέντευξη από βασικούς παράγοντες.

Οι δημοσιογράφοι προβλέπουν ότι περισσότεροι ρεπόρτερ παρακολουθούνται

Οι δημοσιογράφοι που μίλησαν με την CPJ πιστεύουν ότι περισσότερα μέλη των μέσων ενημέρωσης έχουν στοχοποιηθεί με υποκλοπές από ό,τι είναι δημοσίως γνωστό. «Η διαδικασία λήψης εξαιρέσεων για τις υποκλοπές είναι τόσο εύκολη», είπε ο Μαλιχούδης στο CPJ σε συνέντευξή του. το 2021, τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι ένας αξιωματούχος με εποπτική αρχή στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενέκρινε περισσότερα από 15.000 αιτήματα υποκλοπών βάσει αόριστων συμφερόντων εθνικής ασφάλειας. Ο Κουκάκης έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προμήθευε το Predator, οι δημοσιογράφοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Η Τριανταφύλλου είπε στο CPJ ότι το λογισμικό κατασκοπείας Predator κοστίζει εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορούν να αντέξουν οι κυβερνήσεις. Επισήμανε ότι η εταιρεία Intellexa, η οποία εξαγόρασε το Predator από τους αρχικούς προγραμματιστές της το 2018, «συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Αθήνα, ανενόχλητη από τις αρχές» παρά το σκάνδαλο.

Τον Σεπτέμβριο, δεκάδες Έλληνες και ξένοι ανταποκριτές στη χώρα υπέβαλαν αίτηση στην PEGA, μια επιτροπή της ΕΕ που ερευνά την κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware, για να ερευνήσει το σκάνδαλο της ελληνικής παρακολούθησης, ανησυχώντας ότι τα τηλέφωνά τους θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν. «Ο φόβος της παρακολούθησης είναι εξίσου αποτελεσματικός με το να είσαι υπό παρακολούθηση: δυσκολεύει τους δημοσιογράφους να βρουν και να επικοινωνήσουν με τις πηγές τους», είπε η Τριανταφύλλου.

Μετά τη διερευνητική αποστολή της CPJ, ένας άλλος Έλληνας ρεπόρτερ, ο Αναστάσιος Τέλλογλου, ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας τον είχαν παρακολουθήσει, καθώς και οι Χονδρογιάννος, Τριανταφύλλου και Κουκάκης, χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να αναγνωρίσουν τις πηγές τους.

Η ευαισθησία της νέας κυβέρνησης… στα κριτικά ρεπορτάζ

Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία το 2019, υποσχέθηκε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας, που αμαυρώθηκε από χρόνια διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ωστόσο, δημοσιογράφοι είπαν στο CPJ ότι η νέα κυβέρνηση έχει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους πολιτικούς ρεπόρτερ που αντιμετωπίζουν τώρα αντίποινα επειδή ασχολούνται με θέματα που θεωρούνται επιβλαβή για τη φήμη της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την κάλυψη ευαίσθητων θεμάτων από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είπαν δημοσιογράφοι στο CPJ. Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel υπερασπίστηκε τον ανταποκριτή της, Γιώργο Χρηστίδη, αφού Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον κατηγόρησαν για παραβίαση της δεοντολογίας σχετικά με την αναφορά του για τη μεταχείριση των αρχών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο ρεπόρτερ χαρακτηρίστηκε στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως «ανθελληνικός» και η εφημερίδα του ως «φιλοτουρκική». Σε άλλη περίπτωση, αφού η δημοσιογράφος του Politico Europe, Νεκταρία Σταμούλη, η οποία ηγείται της Ένωσης Ελληνικού Ξένου Τύπου, δημοσίευσε ένα άρθρο τον Αύγουστο για την ανελευθερία του Τύπου στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τη Σταμούλη ως μεροληπτική που ασκεί αντιπολιτευτική δημοσιογραφία.

Οι αγωγές είναι μια άλλη μέθοδος για τον περιορισμό των ρεπορτάζ που ασκούν κριτική. Στον απόηχο του σκανδάλου της κυβερνητικής παρακολούθησης, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και πρώην υπεύθυνος του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης μήνυσε δύο μέσα ενημέρωσης, το EfSyn.gr και το Reporters United, για συλλογική αποζημίωση 400.000 δολαρίων ΗΠΑ για τις έρευνές τους σχετικά με τους φερόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς του Δημητριάδη με την Intellexa. Μήνυσε επίσης τον Κουκάκη, ζητώντας την απόσυρση ενός tweet σχετικά με τo ρεπορτάζ των Reporters United και της EfSyn για τις παρακολουθήσεις. Οι πρώτες ακροάσεις για τις υποθέσεις είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

Ο δημοσιογράφος και επικριτής της κυβέρνησης, ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Documento, είπε στο CPJ ότι η εφημερίδα του έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από 80 αγωγές για αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησαν κρατικές εταιρείες, ιδρύματα, κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότερες από αυτές τις αγωγές καταλήγουν στα δικαστήρια τα οποία, όπως είπε ο Βαξεβάνης, συχνά αποφαίνονται υπέρ των δημοσιογράφων. Αλλά οι ίδιες οι αγωγές χρησιμεύουν ως ένα είδος προειδοποίησης, είπε στο CPJ ο Νικόλας Λεοντόπουλος, ερευνητής δημοσιογράφος της Reporters United. «Οι αγωγές μας στραγγαλίζουν, μας στριμώχνουν από δύο πράγματα που μας λείπουν περισσότερο: χρόνο και χρήμα», είπε.

Η CPJ έστειλε ερωτήσεις μέσω email στο γραφείο του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, στο τμήμα Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην Intellexa, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.