X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κομισιόν: Οριακά χαμηλότερη η ύφεση το 2020 – «Κόβει» αισθητά την ανάπτυξη για το 2021

Τις θερινές προβλέψεις της για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2020 και το 2021. Η οριακή μείωσης της πρόβλεψης για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ (κατά 0,75%), συνοδεύεται από τις εκτιμήσεις για μειωμένη ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 κατά 1,9% (στο 6%). Η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας στα τέλη Ιουνίου ανέφερε πως υπάρχει «ήπιο σενάριο», το οποίο υποθέτει «μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα»
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Κατά 9% θα συρρικνωθεί το ελληνικό ΑΕΠ για το 2020, σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021 εκτιμάται στο +6% έναντι +7,9% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις εαρινές εκτιμήσεις της. Σημειώνεται ότι στις τότε εκτιμήσεις το ΑΕΠ υπολογίζονταν ότι θα συρρικνωθεί κατά 9,75%.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τις νεώτερες προβλέψεις, η ύφεση μειώνεται για το 2020 κατά 0,75%, με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2021 να μειώνονται κατά 1,9%.

Επιπλέον, η Κομισιόν στην ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην ανεργία θα είναι βραχύβια και τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης μειώνουν τις επιπτώσεις στην κατανάλωση, όμως τα ρίσκα λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό είναι σημαντικά.

Όσον αφορά συνολικά την Ευρωζώνη, οι προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για πολύ βαθύτερη ύφεση το 2020 σε σχέση με τις εαρινές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, η ύφεση για το 2020 εκτιμάται στο 8,7% έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%).

Σε επίπεδο ΕΕ η ύφεση αναμένεται να κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) ενώ ταυτόχρονα αναμένεται οικονομική μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% τον Μάιο).

Το ΔΝΤ και η ΕΕ υπογραμμίζουν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 10%, αλλά η ΤτΕ προβάλει «ήπιο σενάριο»

Για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι προβλέψεις για ύφεση αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω. Στη Γαλλία προβλέπεται συρρίκνωση κατά 10,6% έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις, και ανάκαμψη 7,6%% έναντι 7,4% (εκτιμήσεις Μαίου).

Στην Ιταλία, εκτιμάται ύφεση 11,2% το 2020 (πρόκειται για τη χειρότερη εκτίμηση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ), έναντι πρόβλεψης -9,5%. Η ανάκαμψη για την Ιταλία εκτιμάται το 2021 στο 6,1% έναντι 6,5%.

Στην Ισπανία, προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Τέλος, για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να φτάσει το -9,8% φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%.

Ύφεση που υπερβαίνει το 10% προβλέπει το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη το 2020

Ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία», είπε.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις