Τον οικονομολόγο Μιχάλη Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη θέση του επικεφαλής Project manager στον ΕΦΚΑ, ώστε να αντιμετωπίσει την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου οι εκκρεμείς συντάξεις υπερτριπλασιάστηκαν.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι ένα από τα κομματικά στελέχη που πίσω στο 2016, μαζί με μερικά πρόσωπα που προέκυψαν τότε από το λεγόμενο «μητρώο στελεχών» ανέλαβε συντονιστής της ομάδαςα εργασίας για τις Επενδύσεις και τη Ρευστότητα, προετοιμάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ιστορία, από τα 35 στελέχη που απαρτίζανε τότε την ευρεία ομάδα συντονιστών που είχε ορίσει ο Κωστής Χατζηδάκης για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, ο Μ. Κεφαλογιάννης ήταν από τους τελευταίους που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα κάποια κυβερνητική ή διοικητική θέση. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών, βρίσκονταν ονόματα όπως του σημερινού γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, η επικεφαλής του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Δριτσάκος, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, Πύρρος Παπαδημητρίου, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης και σειρά άλλων στελεχών που έχουν ήδη διοριστεί.

Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτείται ομάδα έργου, (με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3144/2003), με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ώρες πριν τις σημερινές ανακοινώσεις, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων ξεγύμνωσε το αφήγημα του Κωστή Χατζηδάκη για την ανάγκη ορισμού project manager, ή με απλά λόγια ιδιώτη στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις. Στην ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων τονίζουν μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ αφορούν από τη μία τα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις, και από την άλλη, πως οι συνταξιοδοτήσεις του 2020, αλλά και αυτές του έτους που διανύουμε, έχουν οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, τονίζουν ακόμα πως μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον e-ΕΦΚΑ δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με «τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδη μέσα», καθώς και πως οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις τμημάτων έχουν αποδιοργανώσει την υπηρεσία.

Διαβάστε περισσότερα:

Ξεγύμνωμα του «project manager» εμπνεύσεως Χατζηδάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η ομάδα έργου θα είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Η ομάδα έργου θα έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των υπόλοιπων συναρμόδιων υπουργείων. Για την υλοποίηση του project της επιτάχυνσης των συντάξεων, η ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει, εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο, στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Επικεφαλής της ομάδας έργου τοποθετείται ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στον δημόσιο τομέα. Ακόμα, ως μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναπληρωτής διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δρ. ‘Αρτεμις Δεδούλη, πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ελένη Νιαρχάκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο ο επικεφαλής της ομάδας έργου όσο και τα μέλη της θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Για το θέμα της απονομής συντάξεων οφείλουμε να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο. Η αλήθεια είναι ότι το 2020, χάρη στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από το υπουργείο και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, κατεγράφη σημαντική αύξηση της απονομής συντάξεων κατά 31% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων πρέπει να ενταθούν. Αυτή είναι η βασική αποστολή της ομάδας έργου, που, σε στενή συνεργασία τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, θα συμβάλει από την πλευρά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Όπως αναφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο «για αυτονόητους λόγους, τα πρόσθετα μέτρα, που θα εφαρμοστούν, θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το έργο είναι κρίσιμο και όλοι όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».