«Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά» αναφέρει δηκτικά και με εμφανή ειρωνική διάθεση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στην πρώτη της αντίδραση, έπειτα από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται ο επικεφαλής της Αρχής Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος.

Με τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην αλλαγή των προϋποθέσεων ορισμού Διοικητή στην Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Κι ενώ μέχρι τώρα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεγε τον επικεφαλής και πάντα εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, τώρα θα μπορεί να τον επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης ακόμα κι αν είναι συνταξιούχος. Πρόκειται για τροπολογία την οποία είχαν συνυπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και δίνει τρίμηνη προθεσμία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να ελέγξει τις υποθέσεις τις οποίες «τρέχει» και εν συνεχεία τίθενται στη διάθεση δικαστικού οργάνου προκειμένου να τις επικυρώσει για ένα πρόσθετο διάστημα 18 μηνών.

«Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και “επί τιμή” ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός» περιγράφει και η ΕνΔΕ από τη μεριά της, εξηγώντας επακριβώς τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και την αντίθεσή της στην προωθούμενη «ρύθμιση».

«Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15 ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής» τονίζουν Δικαστές και Εισαγγελείς, αποκαλυπτοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Τέλος, καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία.

Επιχειρούν τον ασφυκτικό έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος

«Επιχείρηση άλωσης της Αρχής» έναντι κυβερνητικής σιωπής

Έντονη ήταν και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει κόλαφο την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. Επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών, για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό για τις σκοτεινές μεθοδεύσεις.

«Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως βλέπει το κράτος ως λάφυρο, τους θεσμούς ως εμπόδιο και τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Το ερώτημα που οφείλει ωστόσο να απαντήσει είναι απλό: Γιατί τέτοια σπουδή για την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά και την τροπολογία με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία;​» αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απαντήσεις.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική προέκυψε και η εμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε άγνοια για την τροπολογία. «Δεν γνωρίζω σε ποια τροπολογία αναφέρεστε» ήταν η απάντηση που επεφύλαξε σε ερώτηση για την πραξικοπηματική τροπολογία του Κ. Τσιάρα, προδίδοντας τουλάχιστον αμηχανία για την κυβέρνηση, αν όχι περαιτέρω σκοτεινές διαδρομές της προωθούμενης νομοθέτησης.