των Θάνου Καμήλαλη και Μηνά Κωνσταντίνου
Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών έφεραν στο φως τις καταγγελίες μελών της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», τόσο για συσκευές εντοπισμού GPS σε οχήματά τους, όσο και για όχημα το οποίο βρισκόταν έξω από τα πολιτικά γραφεία της οργάνωσης, «παρακολουθώντας» τα με μικροκάμερα. Μάλιστα, όταν έγινε εμφανές πως οι παρευρισκόμενοι κατάλαβαν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, εμφανίστηκε διμοιρία των ΜΑΤ και άνθρωποι της Ασφάλειας, οι οποίοι απομάκρυναν το όχημα. Η αστυνομία επιβεβαίωσε τη «διατεταγμένη υπηρεσία» του οχήματος με σχετική ανακοίνωσή της.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ένας ακόμα πολίτης, ο Γ.Κ., διαφημιστής στο επάγγελμα, 55 ετών οικογενειάρχης με τρία παιδιά και σύζυγος μέλους του ΜέΡΑ25.εντόπισε στη μηχανή του μία αντίστοιχη συσκευή παρακολούθησης. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για συσκευή γεωεντοπισμού που πωλούνται και στο εμπόριο, δίνοντας στον «ιδιοκτήτη» της συσκευής τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συντεταγμένες του οχήματος, έως και να μεταδίδει τον ήχο στο χώρο που βρίσκεται.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από την εταιρεία που τα κατασκευάζει, η συσκευή λειτουργεί σε συνεργασία µε τα υπάρχοντα δίκτυα GSM/GPRS και το δίκτυο των δορυφόρων GPS, και μπορεί να αποστείλει πληροφορίες θέσεις µέσω SMS ή GPRS. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα αποστολής στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, ενώ παρέχει και δυνατότητα για καθορισμό εικονικού γεωγραφικού χάρτη, στέλνοντας μήνυμα σε όποιον την χρησιμοποιεί εάν απομακρυνθεί από μία ορισμένη περιοχή. Η εν λόγω συσκευή περιλαμβάνει θέση για κάρτα SIM, κεραία GSM/GPRS, καθώς και μικρόφωνο, ενώ με πλήρως φορτισμένη μπαταρία παρέχει αυτονομία 48 ωρών. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η συγκεκριμένη συσκευή ήταν συνδεδεμένη με τρεις μεγάλες μπαταρίες, γεγονός που σημαίνει πως παρείχαν στη συσκευή αρκετές ώρες επιπλέον αυτονομίας.
Ένα στοιχείο ακόμα που προκύπτει από την αυτοψία του TPP στο επίμαχο μηχάνημα και την κάρτα SIM, είναι πως ο αριθμός της κάρτας SIM του Γ.Κ. έχει ίδια τα τρία πρώτα ψηφία του σειριακού αριθμού με αυτά της SIM του Αλέξανδρου Κ., που κατήγγειλε την παρακολούθησή του με επιστολή του στο Omniatv.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ.Κ., παρότι πολιτικά τοποθετείται στον αναρχικό χώρο, δεν είναι οργανωμένος σε κάποια συλλογικότητα, ενώ δεν έχει συλληφθεί ή προσαχθεί κατά το παρελθόν. Στην περιγραφή του, μιλώντας στο TPP, ο Γ.Κ. περιγράφει πως -όπως και αρκετοί από τους προηγούμενους καταγγέλλοντες- διαπίστωσε πως κάποιος άγνωστος περιεργαζόταν τη μηχανή του, ενόσω ο ίδιος βρισκόταν σε καφενείο στα Εξάρχεια.
«Μετά τη δουλειά, έχω πάει στο καφενείο, κάτω στα Εξάρχεια, στην Καλλιδρομίου. Δεν ήταν εκεί οι φίλοι μου, έφυγα και πήγα σε ένα μπαρ στη Ζωοδόχου Πηγής. Όπως είμαι μέσα στο μπαρ, βλέπω απ’έξω έναν τύπο με σκουφάκι -δεν έκανε και τόσο κρύο τότε- να γυροφέρνει τη μηχανή. Τον πλησιάζω και του κάνω νόημα, δεν μιλήσαμε καθόλου. Του κάνω “τι;”, τίποτα μου αποκρίνεται κι αυτός με νόημα, και πάει και κάθεται πιο πέρα σε κάτι σκαλάκια. Το συνδέω εκ των υστέρων…» αναφέρει στη συνομιλία μας, ενώ δύο ημέρες αργότερα σημείωσε ακόμα ένα «περίεργο» περιστατικό, προτού εντοπίσει τη δική του συσκευή.
«Προχθές το βράδυ, φεύγοντας από το καφενείο στα Εξάρχεια και περνώντας από την Ομόνοια, αντιλαμβάνομαι να με ακολουθεί ένα βεσπάκι. Στη γωνία της Ναβαρίνου, φρενάρω, και κοντεύει να πέσει επάνω μου. Του λέω “τι κάνεις;”, τον βλέπω, κλασσική ασφαλιτόφατσα. Και μου απαντάει με ύφος “γιατί σταμάτησες;”, “για να πέσεις επάνω μου”, του απαντάω. Και τότε φεύγει και πάει και σταματάει ανάμεσα στις δύο κλούβες της αστυνομίας, Ναβαρίνου και Ιπποκράτους» περιγράφει ο Γ.Κ.. Μετά τα δύο αυτά περιστατικά, εντόπισε τυχαία τη συσκευή, όσο καθάριζε τη μηχανή του.
«Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό οποιαδήποτε σκέψη. Καθαρίζοντας όμως την μηχανή την επόμενη ημέρα, είδα το “πακέτο” κάτω από τη μηχανή και το έβγαλα. Δεν ήταν και ιδιαίτερα κρυμμένο δηλαδή» σημειώνει μιλώντας στο TPP.
Σημειώνεται τέλος, πως αντίστοιχους «περίεργους τύπους» περιέγραψαν και τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης», στις περιπτώσεις που αποκάλυψαν η Εφημερίδα των Συντακτών και το Omniatv. Σημειώνεται επίσης πως η συσκευή του Γ.Κ. είχε τοποθετηθεί με αντίστοιχο τρόπο με τις παραπάνω, με μαγνήτες στο εξωτερικό και κάτω μέρος της μηχανής, χωρίς ωστόσο η κάρτα SIM να είναι αριθμημένη όπως οι προηγούμενες περιπτώσεις, παρότι ήταν μουτζουρωμένη. Επίσης, επισημαίνεται πως ο πρώτος που κατήγγειλε αντίστοιχο σύστημα παρακολούθησης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πολίτης, τον περασμένο Αύγουστο, έκανε ανοιχτά λόγο για δάχτυλο κρατικών υπηρεσιών, και με επιστολή του είχε καλέσει τότε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει απαντήσεις.
«Εγώ κυκλοφορώ στα Εξάρχεια. Πάω τρεις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Πάω στο καφενείο, οι φίλοι μου είναι αυτοί που είναι. Οι διαδρομές που κάνω είναι πολύ συγκεκριμένες. Γραφείο, δουλειά, καφενείο. Αυτές τις διαδρομές κάνω» αναφέρει ακόμα ο Γ.Κ..
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά, τη Δευτέρα η «Καθημερινή» αποκάλυψε ότι με απόρρητη υπουργική απόφαση, στις 7 Ιουλίου του 2018, τρία υπουργεία, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, ενέκριναν κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για την Αστυνομία και 500.000 ευρώ για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με στόχο την αγορά «τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού», δηλαδή όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, «συσκευών και προγραμμάτων παρακολούθησης». Μολονότι η Απόφαση που επικαλείται η «Κ» αφορά το 2018, επιβεβαιώνει σίγουρα τη χρηματοδότηση της ΕΛ.ΑΣ για την αγορά τέτοιου εξοπλισμού. Το πώς αυτός χρησιμοποιήθηκε αλλά και το εάν υπάρχει νεότερο κονδύλι, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, παραμένει άγνωστο.
Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από το δημοσίευμα και προκαλεί ερωτήματα, είναι η απόφαση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να υπαναχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει μηχάνημα αντιπαρακολούθησης, για το οποίο της είχε διατεθεί ποσό 300.000 ευρώ, «ικανό να εντοπίζει παράνομες συσκευές υποκλοπών».
Με βάση τα τελευταία κρούσματα, φαίνεται ότι αυτές οι μέθοδοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πλέον ενταθεί, χρησιμοποιούμενες μάλιστα και εις βάρος πολιτών για τους οποίους δεν υπάρχει κάτι ύποπτο ή μεμπτό, παρά μόνον οι κοινωνικές τους συναναστροφές ή οι περιοχές στις οποίες τυγχάνει να βρίσκονται. Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικά της στάσης των αστυνομικών αρχών, είναι τα «μηνύματα» της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τις οποίες απαντούσε τόσο στα δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που τα επικαλέστηκε. Πριν περίπου μία εβδομάδα, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
«Η Αθήνα δεν κάηκε. Οι τρομοκράτες συλλαμβάνονται. Η εποχή της ανοχής της βίας τέλειωσε. Η εποχή της ανασφάλειας θα τελειώσει. Και στα Εξάρχεια, δυστυχώς ακόμη, μέχρι το άβατο να γίνει γειτονιά, τα ΜΑΤ θα υπάρχουν, η αστυνομία θα περιπολεί, και με πολιτικά και με συμβατικές πινακίδες. Η αστυνομία έχει αποστολή και νομιμότητα» διαμήνυσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του το υπουργείο ΠΡΟΠΟ.
«Με την ευκαιρία τονίζεται και πάλι πως καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών είναι εντελώς ανυπόστατες. Οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να καταφέρνει να απαντήσει στα εκκωφαντικά πλέον ερωτήματα για τη δράση της Ασφάλειας.