του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Με κυρίαρχο σύνθημα «Αγώνας – Νίκη – Δικαίωση», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη. Βέβαια, κατέστη ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλης, και ενέτειναν τα συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτίριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Μιλώντας στο ΤΡΡ, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Σέρκο Κουγιουμτζιάν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι η 102η επέτειος μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων και όπως σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και οι Αρμένιοι της Ελλάδος διοργανώνουμε εκδηλώσεις για την μνήμη της γενοκτονίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή και ολοκληρώθηκαν με την πορεία της Δευτέρας προς την τουρκική πρεσβεία. Όπως κάθε χρόνο, η ελληνική αστυνομία δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε μέχρι το κτήριο της πρεσβείας, αυτό είναι καταδικαστέο από την πλευρά μας, παρά τις υποσχέσεις που δίνονται, κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι αυτός ο υπέρμετρος φόβος της ελληνικής πλευράς, να αφήσει μια ειρηνική πορεία να φτάσει μέχρι την τουρκική πρεσβεία».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Όπως επισημαίνουν στο υπόμνημά τους οι Αρμένιοι: 

O αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία, που –όπως αναφέρεται– συνεχίζει να παρουσιάζει μια δική της εκδοχή της Ιστορίας, «το αυτονόητο»:

-Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.

-Την επιστροφή των παράνομων κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.

-Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.

Απαιτείται από την Τουρκία: να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας παράλληλα στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ φέτος σηματοδοτούνται από την 30ή επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Νωρίτερα, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject


Θα ήθελα να δω οποιαδήποτε δύναμη στον κόσμο αυτό
να καταστρέψει αυτή τη φυλή,
Αυτό το μικρό έθνος ασήμαντων ανθρώπων των οποίων η ιστορία έχει τελειώσει,
Των οποίων οι πόλεμοι έχουν χαθεί,
Των οποίων οι κατασκευές έχουν καταρρεύσει,
Των οποίων η λογοτεχνία δεν έχει διαβασθεί,
Των οποίων η μουσική δεν έχει ακουσθεί,
Και των οποίων οι προσευχές δεν εισακούονται πλέον.
Ορίστε, εξολοθρεύστε αυτή τη φυλή! Αφανίστε την Αρμενία!
Δείτε αν μπορείτε να το κάνετε.
Στείλτε τους από τα σπίτια τους στις ερήμους.
Αφήστε τους δίχως ψωμί και δίχως νερό.
Κάψτε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους.
Και μετά δείτε αν θα γελάσουν και πάλι,
δείτε αν δεν θα τραγουδήσουν και δε θα προσευχηθούν ξανά.
Και δείτε.
Όταν δύο από αυτούς
συναντηθούν οπουδήποτε στον κόσμο,
Αν δεν θα δημιουργήσουν μια Νέα Αρμενία.

(Απόσπασμα από το έργο «Ο Αρμένιος και ο Αμερικάνος» του αμερικανο-αρμένιου συγγραφέα, Ουίλιαμ Σαρογιάν.)


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject