Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας, ΒΚΑ, θεωρεί οτι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 την περασμένη εβδομάδα ήταν «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας. Η ΒΚΑ δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η ΒΚΑ αναφέρει στην επιστολή της οτι δεν έχει ακόμη στην διάθεσή της  στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό της δολιοφθοράς, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας αφενός και της μεγάλης προετοιμασίας που χρειαζόταν αφετέρου για την εκτέλεση αυτής της ενέργειας, η δράση ενός κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε σήμερα πως όλες οι πληροφορίες που διαθέτουν παραπέμπουν σε σαμποτάζ, παρόλα αυτά απέφυγε να σχολιάσει αν κρατικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Η BKA προειδοποιεί, επίσης, για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών καθώς και πως τα σαμποτάζ αυτά μπορούν να έχουν, εν δυνάμει,, ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση σύμφωνα επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel.

Επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, αναγράφει η BKA στην επιστολή.

Η Ευρώπη ερευνά τα αίτια των εκρήξεων σε τρεις αγωγούς του δικτύου Nord Stream ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έστρεψε τις κατηγορίες που κατευθύνονται εναντίον της προς την Δύση.