Στην ειλικρινή παραδοχή ότι «οι επαγγελματίες μουσικοί δεν έλαβαν ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού του Μαρτίου» προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης την «καθολική φτωχοποίηση» των επαγγελματιών μουσικών και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη και φαρμακευτική κάλυψη του κλάδου.

Στην Ερώτηση με θέμα: «Λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών μουσικών», ο κ. Τσιγκρής επισημαίνει πως η αποχή των επαγγελματιών μουσικών από την εργασία τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» στον κλάδο. Επικαλείται τον πρόεδρο «Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας», ο οποίος κάνει λόγο για καθολική φτωχοποίηση», και υπενθυμίζει ότι δύο στους τρεις επαγγελματίες μουσικούς δεν έλαβαν ούτε το επίδομα αναστολής εργασίας ύψους 534 ευρώ. Ο ίδιος ζητά να ληφθεί υπόψη ότι οι μουσικοί «στερούνται και φαρμακευτικής περίθαλψης» και ρωτά τον Χρήστο Σταϊκούρα ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την οικονομική στήριξη και φαρμακευτική κάλυψη των επαγγελματιών, ζητώντας να μάθει και «πότε αναμένονται τα παραπάνω μέτρα».

«Είναι σαν να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός»

Στις αρχές Απριλίου, τα καλλιτεχνικά σωματεία είχαν στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα του Πολιτισμού, την ώρα που γίνεται συνεχώς συζήτηση για άλλους τομείς, όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και οι Εκκλησίες.

«Οι μελέτες για την ασφάλεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνώς πολλαπλασιάζονται, σε όλο τον κόσμο ο Πολιτισμός έχει ανοίξει ξανά ή ετοιμάζεται να ανοίξει, αλλά στην Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει ή – για να το θέσουμε πιο σωστά – να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός. Θεωρούμε ότι η Τέχνη και η Ψυχαγωγία αποτελούν μια βασική κοινωνική ανάγκη, που γίνεται περισσότερο απαραίτητη στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι παράλογο να μένει κλειστός ο Πολιτισμός, από τη στιγμή μάλιστα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν ήδη αποδειχθεί λειτουργικά» τόνιζαν σύσσωμα τα καλλιτεχνικά σωματεία, ενώ παρέθεσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος τους είναι ο πιο βαριά πληττόμενος, σημειώνοντας μείωση του κύκλου εργασιών κατά 88,2%. «Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σαιζόν, που ελάχιστες εκδηλώσεις έγιναν και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν» τόνιζαν χαρακτηριστικά.