Ποσό ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 δαπανά η Νέα Δημοκρατία για την παρουσία της στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς έρχεται πρώτη με διαφορά 256.000 ευρώ από το κόμμα των Ισπανών Ciudadanos που ακολουθεί. Στη σχετική λίστα που δημοσίευσε στις 12 Μαΐου η Google για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, το κυβερνών κόμμα υπολείπεται μόνο των Συντηρητικών και των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτοντας δαπάνες που ξεπερνούν το 6% των συνολικών χρημάτων που έχουν διαθέσει τα κόμματα την περίοδο από τις 20 Μαρτίου του 2019 έως και σήμερα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transparency Report της Google, η Νέα Δημοκρατία δαπανά τα 648.950 ευρώ από τα συνολικά 1.047.500 που δαπάνησαν στην περίοδο αυτή τα ελληνικά κόμματα, ποσό που αποτελεί το 62% των συνολικών δαπανών της χώρας μας για διαφήμιση των κομμάτων. Πίσω από τη Νέα Δημοκρατία έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 166.300 ευρώ, ενώ στον σχετικό πίνακα της Google περιλαμβάνεται και αναφορά του κόμματος ολογράφως (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ), με ακόμα 48.650 ευρώ, με το σύνολο των δαπανών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάνει τα 214.950 ευρώ, ποσό που αναλογεί στο ένα τρίτο της Νέας Δημοκρατίας.

Τα μεγάλα ποσά που δαπανά η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς όλοι θυμούνται πως την περίοδο των ευρωεκλογών του 2019, αλλά κυρίως των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ρίξει τεράστια ποσά στα κοινωνικά δίκτυα για την προβολή του. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών φερόταν να έχει αγοράσει όλο τον διαφημιστικό χρόνο του Youtube για διάστημα περισσότερο του ενός μηνός, γεγονός που μπορούσε να παρατηρήσει τότε ο καθένας που χρησιμοποιούσε την διαδικτυακή πλατφόρμα για να παρακολουθήσει κάποιο βίντεο, όντας υποχρεωμένος να παρακολουθήσει πρώτα μία διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ανατρέχοντας στη λίστα των βίντεο και τις διαφημιστικές καμπάνιες που έχει πληρώσει η Νέα Δημοκρατία, θα διαπιστώσει ότι πολλές από αυτές αφορούν μόλις μία με τρεις ημέρες καμπάνιας, με την καταβολή ποσών έως 30.000 ευρώ καθ’ εκάστη, και με στοχευμένο ακροατήριο σχεδόν όλο τον πληθυσμό.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως μετά την τεράστια επικοινωνιακή επίθεση που εξαπέλυσε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από το Youtube τότε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα ψηφιακής στρατηγικής τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google μέχρι τον Μάιο, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις. Από τον Οκτώβριο του 2019, ένα ακόμα στέλεχος της Google, ο Στηβ Βρανάκης, άφησε τη θέση του επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, για να βρεθεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό της τεράστιας καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας ήταν το γεγονός πως διαφήμισαν ακόμα και την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου του σκανδάλου της Energa Hellas Power, χρεώνοντάς την στον νέο (τότε) Ποινικό Κώδικα «του ΣΥΡΙΖΑ», παρότι η αποφυλάκιση υπό όρους ήρθε από το Πενταμελές Εφετείο καθ’ υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας και σε αντίθεση με την τεκμηριωμένη εισήγηση της εισαγγελέως.

https://www.facebook.com/omadaalithias/posts/2302381306517951

Παρά τα παραπάνω, τα τεράστια ποσά σε σύγκριση τόσο με τα ελληνικά όσο και με τα ευρωπαϊκά κόμματα που δαπανά η Νέα Δημοκρατία προκαλούν οργή και προβληματισμό, δεδομένου πως τα δάνειά της έχουν πλέον σπάσει το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 308,6 εκατ. ευρώ, καθώς από το 2018 και σε διάστημα ενός χρόνου έχει αυξήσει το χρέος της κατά 29,8 εκατ. ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το πόθεν έσχες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Βουλή, καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δανειακών υποχρεώσεων των στελεχών της κυβέρνησής του, με 1,36 εκατ. ευρώ δάνεια, με το υπουργικό συμβούλιο να χρωστά σε δανειακές υποχρεώσεις ποσά που φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Πρωτάθλημα Μητσοτάκη στα δανεικά της κυβέρνησης

Υπουργοί social media

Τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ακολουθούν το Ποτάμι με 36.450 ευρώ, το ΚΚΕ με 35.150 ευρώ, και το Κίνημα Αλλαγής με 12.250 ευρώ, ενώ το κόμμα του πρώην χρυσαυγίτη Λαγού εμφανίζεται να διαθέτει 2.250 ευρώ και το κόμμα του Τζήμερου με 2.050. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των κομμάτων, αρκετές είναι οι πολιτικές περσόνες και υποψήφιοι που συναντά κανείς στη λίστα της Google, με εκείνους που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία να μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αφού συναντά κανείς μόνο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη με 19.100 ευρώ, τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Απόστολο Πόντα με 10.500 ευρώ, και τον βουλευτή του ΜέΡΑ25,  Γιώργο Λογιάδη με 1.050 ευρώ.

Όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα από την Ελλάδα που βρίσκονται στη σχετική λίστα ανήκουν στον στενό ή ευρύτερο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική η παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη στη σχετική λίστα, που έχει διαθέσει 10.300 ευρώ, καθώς το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε επικοινωνιακό αγώνα μέσω των κοινωνικών δικτύων για να υπερασπιστεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου του που συναντά μεγάλη κριτική στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμα ένας υπουργός στην κυβέρνηση που συναντά μεγάλη κριτική στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ έχει λάμψει διά της απουσίας του στον καιρό της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εμφανίζεται να δαπανά 8.050 ευρώ, ο δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης με 3.400 ευρώ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, με 2.600 ευρώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με 2.400 ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 1.500 ευρώ, και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης με 450 ευρώ.

Παρών στη σχετική λίστα είναι και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης με 8.900 ευρώ, καθώς και οι αποτυχημένοι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο αντιπρόεδρος της Δράσης, Τάσος Αραβαντίνης, με 5.000 ευρώ, η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου 4.750 ευρώ, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης με 2.200 ευρώ, και άλλοι αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές όπως ο Θεοφάνης Παπάς, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και άλλοι.

Με βάση τα παραπάνω, και χωρίς αυτά να είναι τα συνολικά ποσά που δαπανά για τη διαφήμισή της στο διαδίκτυο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο εξασφαλίζεται πως δεν θα επηρεαστεί η πληροφορία που παρέχει στους αναγνώστες της η Google, η οποία κρατά την πρόσβαση και τον έλεγχο της πληροφορίας (είτε μέσω των αναζητήσεων, είτε μέσω των λιστών με άρθρα που παρουσιάζει), όταν ο μεγαλύτερος πελάτης της καταβάλει τόσο μεγάλα ποσά και βρίσκεται στην κυβέρνηση.