Κυβερνητικές ανιστόρητες ευθύνες για την άνοδο του Χίτλερ στην απλή αναλογική
«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα. Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Επισήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. «Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία».
«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», συνέχισε.
«Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο.
»Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%», συμπλήρωσε.
Δ.Τζανακόπουλος: Άλλη μία άθλια ιστορική ανακρίβεια που ανήκει στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου στα λεγόμενα του Γ. Γεραπετρίτη.
«Νιώθω υποχρεωμένος να επισημάνω τρία σημεία τα οποία έθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε φυσικά και την κυβέρνησή του», είπε.
«Πρώτο σημείο, είναι μεγάλο ολίσθημα και τον καλώ να ανακαλέσει, αφού δεν δίστασε στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933 στην καγκελαρία της Γερμανικής Δημοκρατίας. Απέδωσε με δυο λόγια την ευθύνη για την άνοδο του ναζιστικού φαινομένου στην Γερμανία στην απλή αναλογική. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση που σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας και ιστορικής ακρίβειας», είπε.
Και πρόσθεσε:
«Θέλετε δηλαδή κ. Υπουργέ να πιστέψουμε ότι για την άνοδο του ναζισμού δεν φταίει η συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, το κλίμα αντισημιτισμού, η άνοδος φασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη αλλά η απλή αναλογική. Πρόκειται για αθλιότητα, ιστορική ,πολιτική και ιδεολογική που σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα».
Επίσης, επισήμανε ότι ο υπουργός «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα στην απλή αναλογική. Άλλη μία άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά ανήκει στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί στο πλαίσιο της υπεράσπισης της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του».
Σε μία προσπάθεια του να σώσει τα προσχήματα έπειτα ο Γ. Γεραπετρίτης ζήτησε διευκρινιστικά τον λόγο για να πει ότι δεν απέδωσε στην απλή αναλογική την άνοδο του Χίτλερ, λέγοντας πως η αναφορά αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Μάλιστα, σήκωσε τους τόνους επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση που αντέδρασε στις δηλώσεις του, επικαλούμενος την «ελευθερία του λόγου» στο κοινοβούλιο.