Το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες με τον πρωθυπουργό να ζητά την αλληλεγγύη όλων προς τα νησιά και να θέτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν εκείνος να δίνει μάχες στην Ευρώπη και να ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μέσα στην ίδια τη χώρα.
Σύμφωνα με το news247, στους περιφερειάρχες, πολλοί εκ των οποίων είναι δυσαρεστημένοι για έλλειμμα ενημέρωσης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στις μετεγκαταστάσεις, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ενημέρωσης και συνεργασίας.
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα των κλειστών κέντρων, όπου θα μεταφέρονται άτομα προς απέλαση και νεοεισερχόμενοι που δε διαθέτουν το «προσφυγικό προφίλ», πάντα κατά τα κριτήρια της κυβέρνησης, μέχρι την επιστροφή τους σε χώρα προέλευσης ή στην Τουρκία.
Σημειώνεται εξάλλου η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ότι οι «παράνομοι μετανάστες» δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι «παράνομοι μετανάστες» δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια κατά τον Μ. Βορίδη
Κατά την ίδια πηγή, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζήτησε να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ, ώστε να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων.
Τη λειτουργία 5 έως 10 κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, κάποια εκ των οποίων σε νησιά, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες. Επίσης, αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πού θα γίνουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν πιθανόν πρώτα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.
Στην σύσκεψη με τους περιφερειάρχες παρευρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου τοποθετήθηκε για το μεταναστευτικό αναφέροντας ότι θα προσληφθούν συνολικά 1.700 άτομα, 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των Κέντρων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες βδομάδες πριν την εκτίμηση του ότι η κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό στα νησιά της Ελλάδας έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε στο προσφυγικό έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αν μπορεί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για το άσυλο.
Διαβάστε ακόμα: